Wąsata zielona pachta Pauli Dobrowolskiej (Trójmiasto)

Wąsata zielona pachta
Wąsata zielona pachta

Sposób przygotowania:

  • Suszone pomidory oraz czosnek kroimy na drobne kawałki.
  • Mieszamy z oliwą i przyprawami.
  • Powstała marynatą nacieramy krewetki.
  • Krewetki chowamy w szczelnym naczyniu i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Do wywaru warzywnego dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.
  • Przecedzamy zachowując wywar.
  • Groszek miksujemy z połową wywaru i przecieramy przez sito.
  • W osobnym naczyniu zagotowujemy śmietanę i dodajemy zmiksowany groszek rozrzedzając z resztą wywaru.
  • Dodajemy łyżkę masła i doprawiamy
  • Redukujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Przed podaniem wyciągamy krewetki z lodówki.
  • Krewetki smażymy na maśle przez 3 minuty.
  • Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy łyżkę mascarpone, układamy krewetki z suszonymi pomidorami i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości