Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory oraz czosnek kroimy na drobne kawałki.
- Mieszamy z oliwą i przyprawami.
- Powstała marynatą nacieramy krewetki.
- Krewetki chowamy w szczelnym naczyniu i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Do wywaru warzywnego dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.
- Przecedzamy zachowując wywar.
- Groszek miksujemy z połową wywaru i przecieramy przez sito.
- W osobnym naczyniu zagotowujemy śmietanę i dodajemy zmiksowany groszek rozrzedzając z resztą wywaru.
- Dodajemy łyżkę masła i doprawiamy
- Redukujemy na małym ogniu przez godzinę.
- Przed podaniem wyciągamy krewetki z lodówki.
- Krewetki smażymy na maśle przez 3 minuty.
- Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy łyżkę mascarpone, układamy krewetki z suszonymi pomidorami i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
podziel się: