Wąs Franciszka Joanny Mysińskiej-Rybki (Kraków)

Wąs Franciszka
Wąs Franciszka

Sposób przygotowania:

  • Umyte mięso wkładamy do wrzątku i gotujemy.
    • Po godzinie gotowania dodajemy obrane jarzyny, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
      • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 12 minut.
        • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, zalewamy gorącą oliwą z oliwek i mieszamy.
          • Ziemniaki na blachę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
            • Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
              • Do garnka wsypujemy łyżkę mąki, 90g masła i startą cebulę.
                • Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
                  • W małym garnku roztapiamy starty chrzan z pozostałym masłem
                    • Podlewamy bulionem i zagotowujemy.
                      • Łączymy zasmażkę i rozpuszczony chrzan.
                        • Dodajemy migdały i przyprawy.
                          • Pozostawiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
                            • Marchewki ugotowane wcześniej z wołowiną wyjmujemy i kroimy.
                              • Oprószamy mąką i zalewamy śmietaną.
                                • Mieszamy.
                                  • Dusimy przez kilka minut
                                    • Pod koniec duszenia doprawiamy solą i cukrem.
                                      • Mięso pokrojone w plastry, przecięte w poprzek włókien, podajemy na sosie
                                        • Obok układamy marchewkę w śmietanie oraz pieczone ziemniaki.
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości