Wąs Franciszka Joanny Mysińskiej-Rybki (Kraków)

Wąs Franciszka
Wąs Franciszka

Sposób przygotowania:

  • Umyte mięso wkładamy do wrzątku i gotujemy.
  • Po godzinie gotowania dodajemy obrane jarzyny, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 12 minut.
  • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, zalewamy gorącą oliwą z oliwek i mieszamy.
  • Ziemniaki na blachę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
  • Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  • Do garnka wsypujemy łyżkę mąki, 90g masła i startą cebulę.
  • Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • W małym garnku roztapiamy starty chrzan z pozostałym masłem
  • Podlewamy bulionem i zagotowujemy.
  • Łączymy zasmażkę i rozpuszczony chrzan.
  • Dodajemy migdały i przyprawy.
  • Pozostawiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
  • Marchewki ugotowane wcześniej z wołowiną wyjmujemy i kroimy.
  • Oprószamy mąką i zalewamy śmietaną.
  • Mieszamy.
  • Dusimy przez kilka minut
  • Pod koniec duszenia doprawiamy solą i cukrem.
  • Mięso pokrojone w plastry, przecięte w poprzek włókien, podajemy na sosie
  • Obok układamy marchewkę w śmietanie oraz pieczone ziemniaki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości