Sposób przygotowania:
- Umyte mięso wkładamy do wrzątku i gotujemy.
- Po godzinie gotowania dodajemy obrane jarzyny, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 12 minut.
- Podgotowane ziemniaki odcedzamy, zalewamy gorącą oliwą z oliwek i mieszamy.
- Ziemniaki na blachę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
- Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Do garnka wsypujemy łyżkę mąki, 90g masła i startą cebulę.
- Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
- W małym garnku roztapiamy starty chrzan z pozostałym masłem
- Podlewamy bulionem i zagotowujemy.
- Łączymy zasmażkę i rozpuszczony chrzan.
- Dodajemy migdały i przyprawy.
- Pozostawiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
- Marchewki ugotowane wcześniej z wołowiną wyjmujemy i kroimy.
- Oprószamy mąką i zalewamy śmietaną.
- Mieszamy.
- Dusimy przez kilka minut
- Pod koniec duszenia doprawiamy solą i cukrem.
- Mięso pokrojone w plastry, przecięte w poprzek włókien, podajemy na sosie
- Obok układamy marchewkę w śmietanie oraz pieczone ziemniaki.
podziel się: