Warzywne prosotto Kazimiery Szczuki (Warszawa)

Warzywne prosotto
Warzywne prosotto

Sposób przygotowania:

Ważne, aby zachować kolejność dodawania składników

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
  • Cebulę kroimy i smażymy, aby uzyskała złocisty kolor
  • Usmażoną cebulę pozostawiamy na patelni
  • Gotujemy kaszę jaglaną
  • Ugotowaną kaszę smażymy na patelni
  • Dodajemy odrobinę suszonego kopru, soli i soku z cytryny.
  • Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy przez chwilę.
  • Na wierzch ścieramy parmezan
  • Danie odstawiamy na kilka chwil

Buraki - Sposób przygotowania:

  • Nieobrane buraki myjemy.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez 1 godzinę.
  • Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w dowolne kształty.
  • Buraki polewamy odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.
  • Dodajemy łyżkę musztardy
  • Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki
  • Doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą.

Sałatka - Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w garnku
  • Jajka gotujemy na twardo
  • Cebulę szatkujemy i obtaczamy w gałce muszkatołowej.
  • Ogórki kroimy drobno
  • Ugotowane ziemniaki i jajka kroimy drobno.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy.
  • Dodajemy 2 łyżki majonezu i ponownie mieszamy.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i minimalną ilością curry.
  • Sałatkę odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości