Sposób przygotowania:
Ważne, aby zachować kolejność dodawania składników
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
- Cebulę kroimy i smażymy, aby uzyskała złocisty kolor
- Usmażoną cebulę pozostawiamy na patelni
- Gotujemy kaszę jaglaną
- Ugotowaną kaszę smażymy na patelni
- Dodajemy odrobinę suszonego kopru, soli i soku z cytryny.
- Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy przez chwilę.
- Na wierzch ścieramy parmezan
- Danie odstawiamy na kilka chwil
Buraki - Sposób przygotowania:
- Nieobrane buraki myjemy.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez 1 godzinę.
- Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w dowolne kształty.
- Buraki polewamy odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.
- Dodajemy łyżkę musztardy
- Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki
- Doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą.
Sałatka - Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w garnku
- Jajka gotujemy na twardo
- Cebulę szatkujemy i obtaczamy w gałce muszkatołowej.
- Ogórki kroimy drobno
- Ugotowane ziemniaki i jajka kroimy drobno.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy.
- Dodajemy 2 łyżki majonezu i ponownie mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i minimalną ilością curry.
- Sałatkę odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny.
podziel się: