Sposób przygotowania
- Cukinie trzemy na tarce z niewielkimi oczkami
- Lekko soli i osuszamy
- Ugotowane ziemniaki ugniatamy
- Na patelni szklimy cebulę na łyżce oleju, pod koniec dodajemy czosnek.
- Cebule i czosnek łączymy z ziemniaki
- Dodajemy startą cukinię
- Formujemy niewielką kulkę z masy ziemniaczanej
- Rozwałkowujemy na kształt placka
- Moczymy w cieście naleśnikowym z obu stron
- Smażymy na rozgrzanej patelni
Ciasto naleśnikowe:
- Ubijamy jaja z mlekiem
- Dodajemy mąkę i wodę
Sałatka:
- Rukolę płuczemy i odsączamy z wody
- Czosnek wyciskamy, wrzucamy do miski i solimy
- Dodajemy miód i musztard
- Dokładnie rozcieramy
- Dodajemy ocet i doprawiamy do smaku
- Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki
Sos serowy:
- W rondlu rozpuszczamy masło
- Dodajemy mąkę i podsmażamy, aby powstała zasmażka
- Dolewamy zimne mleko nieustannie mieszając,
- Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser
Sposób podania
Placuszki układamy na talerzu, polewamy sosem serowym, na wierzch kładziemy usmażony bekonem. Podajemy z sałatką z rukoli.
podziel się: