Warzywne cumulusy Dominika Kaźmierczaka (Mazury)

Warzywne cumulusy
Warzywne cumulusy

Sposób przygotowania

  • Cukinie trzemy na tarce z niewielkimi oczkami
  • Lekko soli i osuszamy
  • Ugotowane ziemniaki ugniatamy
  • Na patelni szklimy cebulę na łyżce oleju, pod koniec dodajemy czosnek.
  • Cebule i czosnek łączymy z ziemniaki
  • Dodajemy startą cukinię
  • Formujemy niewielką kulkę z masy ziemniaczanej
  • Rozwałkowujemy na kształt placka
  • Moczymy w cieście naleśnikowym z obu stron
  • Smażymy na rozgrzanej patelni

Ciasto naleśnikowe:

  • Ubijamy jaja z mlekiem
  • Dodajemy mąkę i wodę

Sałatka:

  • Rukolę płuczemy i odsączamy z wody
  • Czosnek wyciskamy, wrzucamy do miski i solimy
  • Dodajemy miód i musztard
  • Dokładnie rozcieramy
  • Dodajemy ocet i doprawiamy do smaku
  • Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki

Sos serowy:

  • W rondlu rozpuszczamy masło
  • Dodajemy mąkę i podsmażamy, aby powstała zasmażka
  • Dolewamy zimne mleko nieustannie mieszając,
  • Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser

Sposób podania

Placuszki układamy na talerzu, polewamy sosem serowym, na wierzch kładziemy usmażony bekonem. Podajemy z sałatką z rukoli.

podziel się:

Pozostałe wiadomości