W królestwie Diany Agaty Gilon (Mazury)

W królestwie Diany
W królestwie Diany

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę z dzika myjemy i oczyszczamy z błon.
  • Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu.
  • Polędwicę posypujemy przyprawiamy i zalewamy winem.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • Przed smażeniem mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
  • Mięso kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
  • Na oddzielnych patelniach rozgrzewamy oliwę
  • Na jednej patelni smażymy mięso na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
  • Na drugiej patelni podsmażamy grzyby.
  • Podsmażone mięso przekładamy na patelnię, na której znajdują się grzyby.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Pozostawiamy na patelni przez 5 minut.

Pęczotto - Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczymy w półtora litra wody.
  • Namoczone grzyby gotujemy przez 15 minut.
  • Ugotowane grzyby odsączamy i kroimy w kostkę.
  • Pozostawiamy wodę.
  • Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
  • Do cebuli dodajemy grzyby.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do grzybów z cebulą dosypujemy pęczak.
  • Dodajemy część wywaru z grzybów i mieszamy.
  • Czekamy, aż pęczak wchłonie wywar.
  • Stopniowo wlewamy kolejną porcję wywaru.
  • Dodajemy masło i dusimy na małym ogniu.
  • Mieszamy do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
  • Czynności powtarzamy do czasu, aż ziarna pęczaku zmiękną.
  • Jeśli zabraknie wywaru z grzybów, uzupełniamy bulionem warzywnym.

Surówka - Sposób przygotowania:

  • Pora myjemy i siekamy
  • Dodajemy majonez i śmietanę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
podziel się:

Pozostałe wiadomości