Sposób przygotowania:
- Polędwicę z dzika myjemy i oczyszczamy z błon.
- Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu.
- Polędwicę posypujemy przyprawiamy i zalewamy winem.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Przed smażeniem mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
- Mięso kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
- Na oddzielnych patelniach rozgrzewamy oliwę
- Na jednej patelni smażymy mięso na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
- Na drugiej patelni podsmażamy grzyby.
- Podsmażone mięso przekładamy na patelnię, na której znajdują się grzyby.
- Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Pozostawiamy na patelni przez 5 minut.
Pęczotto - Sposób przygotowania:
- Grzyby moczymy w półtora litra wody.
- Namoczone grzyby gotujemy przez 15 minut.
- Ugotowane grzyby odsączamy i kroimy w kostkę.
- Pozostawiamy wodę.
- Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
- Do cebuli dodajemy grzyby.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do grzybów z cebulą dosypujemy pęczak.
- Dodajemy część wywaru z grzybów i mieszamy.
- Czekamy, aż pęczak wchłonie wywar.
- Stopniowo wlewamy kolejną porcję wywaru.
- Dodajemy masło i dusimy na małym ogniu.
- Mieszamy do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
- Czynności powtarzamy do czasu, aż ziarna pęczaku zmiękną.
- Jeśli zabraknie wywaru z grzybów, uzupełniamy bulionem warzywnym.
Surówka - Sposób przygotowania:
- Pora myjemy i siekamy
- Dodajemy majonez i śmietanę.
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
podziel się: