Sposób przygotowania:
Racuchy
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek.
- Ubijamy pianę z białek, do mąki dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, jogurt, masło i starte jabłko.
- Składniki miksujemy na jednolitą masę, na końcu dodajemy pianę. Dokładnie mieszamy.
- Smażymy na gorącym oleju z obu stron do zarumienienia się. Gotowe racuchy przekładamy na papier w celu odsączenia z tłuszczu.
Owocowa kruszonka
- Masło wcieramy w mąkę, cukier i proszek do pieczenia, tak aby powstały kluseczki.
- Blaszkę smarujemy masłem i przekładamy rozmrożone i odsączone z soku owoce. Następnie układamy kruszonkę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C i pieczemy ok. 20 min., do zarumienienia.
podziel się: