„W drodze do tradycji” Róża Adamcio

W drodze do tradycji
W drodze do tradycji

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy 0,5 łyżeczki soli.
    • Gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru ( wywar przyda się do duszenia gołąbków).
      • Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).
        • Z kapusty usuwamy głąb. W głębokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu (dzięki niemu liście będą bardziej elastyczne i nie będą pękały). Obgotowujemy liście. Liści powinno być więcej niż samych gołąbków ( zostaną użyte do wyłożenia naczynia).
          • Z każdego liścia odcinamy nożykiem gruby nerw (będą się łatwiej zawitały). Największe i najładniejsze liście odkładamy. Pozostałymi wykładamy dno i boki naczynia żaroodpornego.
            • Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy szczyptę soli. Kiedy zmięknie, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko razem smażymy kilka minut.
              • Dodajemy suszone pomidory. Grzyby i cebulę przekładamy do kaszy, dodajemy sporo pieprzu i w razie konieczności sól. Wlewamy sok pomidorowy.
                • Wszystko dobrze mieszamy. Farsz powinien być pikantny i leciutko przesolony, ponieważ podczas duszenia kapusta i wywar wyciągną z niego nieco przypraw.
                  • Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy farsz łyżką. Zakładamy boki liścia do środka i zwijamy.
                    • Gołąbki układamy ciasno w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż do połowy gołąbków). W razie konieczności podlewamy zwykłą wodą.
                      • Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.

                        Pieczone warzywa

                        • Ziemniaki i marchew myjemy, a następnie obieramy. Obieraczką ścieramy na cieniutkie plastry. Przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
                          • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Przekładamy ziemniaki razem z marchewką.
                            • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.180°C ok. 45 minut.

                              Sos

                              • Grzyby obgotowujemy i odstawiamy do ostudzenia, następnie kroimy w paski.
                                • Cebulę drobno siekamy i zarumieniamy na maśle, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy grzyby.
                                  • Wlewamy wodę z gotowania grzybów (ilość zależy od tego, jak gęsty sos chcemy przygotować). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!

                                    "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!