„W drodze do oświecenia” Róża Adamcio

W drodze do oświecenia
W drodze do oświecenia

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę ryżową. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto i wyrobione zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w kwadraty mające po 5 cm.

Nadzienie

  • Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy kilka minut.
  • Dodajemy rozmrożony i odcedzony z wody szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser.
  • Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Nadzienie nakładamy łyżeczką na wcześniej przygotowane kwadraty z ciasta. Boki sklejamy na krzyż.
  • Koszyczek do gotowania na parze wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier smarujemy cienko olejem i układamy pierwszą partię pierożków. Zamykamy naczynie i gotujemy na dużej parze przez około 7 minut.

Sałatka

  • Mango kroimy w słupki, cebulę w piórka. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy szczyptę soli i skraplamy octem ryżowym. Odstawiamy na kilka godzin.
  • Do miski układamy rukolę, dodajemy pokrojone mango i kilka piórek cebuli oraz kiełki słonecznika.

Sos

  • W miseczce mieszamy 4 łyżki oleju sezamowego z 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką sosu sojowego i szczyptą chilli. Dodajemy drobno posiekany por i imbir.
  • Wlewamy sos do sałatki i mieszamy ze składnikami.
  • Posypujemy ówcześnie uprażonym delikatnie sezamem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości