Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy krewetki. Pomidory kroimy na połówki. Siekamy cebule w "półksiężyce" oraz czosnek, chilli. Siekamy nać pietruszki (bez łodyg).
- Sparzamy limonki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy - 2 duże łyżki.
- Wrzucamy cebulę, czosnek, pietruszkę na patelnię, gdy olej będzie już rozgrzany. Gdy się zeszkli dorzucamy połowę porcji pomidorów koktajlowych.
- Następnie wrzucamy na patelnię wszystkie krewetki. Dodajemy ok 3/4 butelki zimnego wina i około 200 g masła. Wciskamy sok z całej limonki. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy 2 szczypty cukru.
- Zostawiamy na ogniu przez ok. 3 minuty. Cały czas mieszając. Dodajemy resztę pomidorów koktajlowych, a także resztę natki pietruszki. Mieszamy i wykładamy na talerze.
- Podajemy z ćwiartką limonki, dodatkowo posypujemy pietruszką. Danie uzupełniamy pieczywem - żytnią chrupiącą bagietką.
podziel się: