Usta Tomasza bobem wypełnione Piotra Wacha (Śląsk)

Usta Tomasza
Usta Tomasza

Sposób przygotowania:

  • Wodę podgrzewamy do temperatury 40 stopni
  • W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i dodajemy odrobinę wody i mąki
  • Pozostawiamy przykryte ściereczką około 20 minut
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki
  • Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części
  • Z każdej z części formujemy kulkę i pozostawiamy na kolejne pół godziny
  • Następnie każdy placek wałkujemy dość grubo
  • Znów pozostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia
  • Pity pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C

Pasta - Sposób przygotowania:

  • Bób gotujemy w mocno osolonej wodzie
  • Ścieramy czosnek na tarce
  • Kroimy cebule i pomidory suszone
  • Pomidory obmywamy
  • Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek
  • Wszystko składniki blendujemy
  • Podajemy z chlebkiem pita, oraz marchewką i selerem naciowym krojonymi w wąskie paski
podziel się:

Pozostałe wiadomości