Sposób przygotowania:
- Wodę podgrzewamy do temperatury 40 stopni
- W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i dodajemy odrobinę wody i mąki
- Pozostawiamy przykryte ściereczką około 20 minut
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki
- Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części
- Z każdej z części formujemy kulkę i pozostawiamy na kolejne pół godziny
- Następnie każdy placek wałkujemy dość grubo
- Znów pozostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia
- Pity pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C
Pasta - Sposób przygotowania:
- Bób gotujemy w mocno osolonej wodzie
- Ścieramy czosnek na tarce
- Kroimy cebule i pomidory suszone
- Pomidory obmywamy
- Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek
- Wszystko składniki blendujemy
- Podajemy z chlebkiem pita, oraz marchewką i selerem naciowym krojonymi w wąskie paski
podziel się: