Uśmiech kota z Cheshire Grzegorza Bogaczyka (Kraków)

Uśmiech kota z Cheshire
Uśmiech kota z Cheshire

Grzyby fluorescencyjne

Sposób przygotowania:

  • Syrop cukrowy łączymy z tonikiem
  • Dodajemy absynt i sok z limonki.
  • W roztworze rozpuszczamy agar-agar i barwnik fluorescencyjny.
  • Zawiesinę przelewamy do foremek w kształcie grzybków.
  • Dodajemy sezonowe owoce i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Jadalna ziemia

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy wodę z cukrem tak, aby utworzył się karmel.
  • Do gorącego karmelu dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
  • Po chwili masa powinna się zbrylić w formę przypominającą kakaową ziemię.
  • Masę mieszamy z pokruszonymi ciastkami korzennymi.
  • Oprószamy dużą szczyptą soli i polewamy odrobiną oliwy.
  • Mieszamy.

Krem masala

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno.
  • Do śmietany dodajemy masę z jajek i cukru oraz odrobinę wino marsala.
  • Całość łączymy w formę gęstego kremu.

Jadalna piana

Sposób przygotowania:

  • Sok z pomarańczy i grejpfruta razem z otartą skórką redukujemy do 1/3 objętości.
  • Dodajemy kieliszek musującego wina i lekko ubitą pianę z białek.
  • Całość mieszamy i przelewamy do schłodzonego syfonu.
  • Pianę kompresujemy.

Sposób podania:

  • Na stole układamy warstwowo jadalną ziemię przełożoną kremem marsala.
  • Całość utworzy warstwowe czekoladowo-korzenne tiramisu z kremem.
  • Wokół układamy darń z kiełków młodych nasion rzodkwi, buraczków, soi i pszenicy.
  • Na „bagnistej” ziemi jadalnej układamy malowane ręcznie kępki grzybów enoki.
  • Na zielonej darni komponujemy jadalne grzyby fluorescencyjne z absyntu.
  • Deser wykańczamy pianą aromatyzowaną cytrusami którą rozpylamy z syfonu na jadalnej darni.
podziel się:

Pozostałe wiadomości