Grzyby fluorescencyjne
Sposób przygotowania:
- Syrop cukrowy łączymy z tonikiem
- Dodajemy absynt i sok z limonki.
- W roztworze rozpuszczamy agar-agar i barwnik fluorescencyjny.
- Zawiesinę przelewamy do foremek w kształcie grzybków.
- Dodajemy sezonowe owoce i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jadalna ziemia
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy wodę z cukrem tak, aby utworzył się karmel.
- Do gorącego karmelu dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
- Po chwili masa powinna się zbrylić w formę przypominającą kakaową ziemię.
- Masę mieszamy z pokruszonymi ciastkami korzennymi.
- Oprószamy dużą szczyptą soli i polewamy odrobiną oliwy.
- Mieszamy.
Krem masala
Sposób przygotowania:
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
- Śmietanę ubijamy na sztywno.
- Do śmietany dodajemy masę z jajek i cukru oraz odrobinę wino marsala.
- Całość łączymy w formę gęstego kremu.
Jadalna piana
Sposób przygotowania:
- Sok z pomarańczy i grejpfruta razem z otartą skórką redukujemy do 1/3 objętości.
- Dodajemy kieliszek musującego wina i lekko ubitą pianę z białek.
- Całość mieszamy i przelewamy do schłodzonego syfonu.
- Pianę kompresujemy.
Sposób podania:
- Na stole układamy warstwowo jadalną ziemię przełożoną kremem marsala.
- Całość utworzy warstwowe czekoladowo-korzenne tiramisu z kremem.
- Wokół układamy darń z kiełków młodych nasion rzodkwi, buraczków, soi i pszenicy.
- Na „bagnistej” ziemi jadalnej układamy malowane ręcznie kępki grzybów enoki.
- Na zielonej darni komponujemy jadalne grzyby fluorescencyjne z absyntu.
- Deser wykańczamy pianą aromatyzowaną cytrusami którą rozpylamy z syfonu na jadalnej darni.
podziel się: