„Ukryta siła” Przemka Podolskiego (Kalisz)

Ukryta siła
Ukryta siła

Sposób przygotowania:

  • W garnuszku podgrzewamy bulion, kalafior dzielimy na małe różyczki i dodajemy do bulionu. Głąb wycinamy i kroimy w drobną kostkę.
  • Obieramy i drobno siekamy cebulę, czosnek i seler, szklimy na oliwie z głąbem kalafiora.
  • Po 2-3 minutach dodajemy ryż. Małymi porcjami wlewamy gotujący się bulion, stale mieszając drewnianą łyżką.
  • W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy bułkę tartą z posiekanymi 4 filetami anchois i posiekaną papryczką chilli. Powstaje posypka.
  • Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy kalafior, który gotował się w bulionie, masło, starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki.

Gotujemy jeszcze chwilę.

  • Podajemy z posypką na wierzchu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości