Układ drobiowo-owocowy Eweliny Cholewy (Lublin)

Układ drobiowo-owocowy
Układ drobiowo-owocowy
Danie główne

Sposób przygotowania:

Kaczka

  • - Piersi kacze myjemy pod bieżącą wolą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • - Nacinamy skórę, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • - Zalewamy syropem klonowym.
  • - Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
  • - Kaczkę obsmażamy na średnim ogniu na suchej patelni od strony skóry, aż tłuszcz się wytopi i utworzy się chrupiąca skórka.
  • - Przekładamy na drugą stroną i smażymy około 2 minut.
  • - Piersi wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 160ºC i pieczemy około 5 minut.
  • - Wyjmujemy i pozostawiamy, aby mięso odpoczęło.

Sos

  • - W garnku podgrzewamy dżem borówkowy.
  • - Podsmażamy do czasu, aż zacznie się karmelizować.
  • - Dodajemy gałązkę rozmarynu, sok z porzeczki i doprawiamy octem winnym.
  • - Po zredukowaniu się sosu wyjmujemy rozmaryn.

Ziemniaki

  • - Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach do średniej miękkości.
  • - Studzimy i obieramy ze skórki.
  • - Kroimy w większą kostkę i przekładamy do brytfanny.
  • - Ziemniaki solimy, oprószamy papryką, suszonymi ziołami, świeżą szałwią oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
  • - Całość mieszamy.
  • - Pieczemy na złoto w temperaturze około 200ºC.

Szparagi

  • - Usuwamy końcówki szparagów.
  • - Szparagi podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru wodzie.
  • - Ugotowane szparagi studzimy.
  • - Zawijamy w boczek tworząc wiązki.
  • - Pieczemy w piekarniku z opcją grill w temperaturze około 180ºC, aż boczek się zrumieni.
podziel się:

Pozostałe wiadomości