Sposób przygotowania:
Kaczka
- - Piersi kacze myjemy pod bieżącą wolą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- - Nacinamy skórę, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- - Zalewamy syropem klonowym.
- - Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
- - Kaczkę obsmażamy na średnim ogniu na suchej patelni od strony skóry, aż tłuszcz się wytopi i utworzy się chrupiąca skórka.
- - Przekładamy na drugą stroną i smażymy około 2 minut.
- - Piersi wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 160ºC i pieczemy około 5 minut.
- - Wyjmujemy i pozostawiamy, aby mięso odpoczęło.
Sos
- - W garnku podgrzewamy dżem borówkowy.
- - Podsmażamy do czasu, aż zacznie się karmelizować.
- - Dodajemy gałązkę rozmarynu, sok z porzeczki i doprawiamy octem winnym.
- - Po zredukowaniu się sosu wyjmujemy rozmaryn.
Ziemniaki
- - Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach do średniej miękkości.
- - Studzimy i obieramy ze skórki.
- - Kroimy w większą kostkę i przekładamy do brytfanny.
- - Ziemniaki solimy, oprószamy papryką, suszonymi ziołami, świeżą szałwią oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
- - Całość mieszamy.
- - Pieczemy na złoto w temperaturze około 200ºC.
Szparagi
- - Usuwamy końcówki szparagów.
- - Szparagi podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru wodzie.
- - Ugotowane szparagi studzimy.
- - Zawijamy w boczek tworząc wiązki.
- - Pieczemy w piekarniku z opcją grill w temperaturze około 180ºC, aż boczek się zrumieni.
podziel się: