Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy na sypko.
- Papryczki chilli pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kminu. Dodajemy imbir, asafetydę, orzechy, liście curry, trawę cytrynową oraz kokos, smażymy aż się zarumieni.
- Dodajemy sok i tartą skórkę z cytryny.
- Mieszamy wszystko i podajemy z posiekaną kolendrą.
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w piórka
- Gotujemy wrzątek z łyżką cukru, 4 łyżeczkami oleju i szczyptą soli. Wrzucamy do niej dynię i blanszujemy 5 minut.
- Gotujemy soczewicę do miękkości z łyżeczką kurkumy.
- Kiedy dynia i soczewica są ugotowane podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy liście curry, gorczycę, przyprawę curry i kumin rzymski.
- Blendujemy cebulę z przyprawami, soczewicą i mleczkiem kokosowy.
- Utarty kokos, chilli, czosnek blendujemy z mleczkiem kokosowym, dodajemy kumin.
- Łączymy dynię ze zblendowana soczewicą i z pastą z kokosa. Gotujemy ok 10 minut razem. Przyprawiamy solą i podajemy z posiekaną kolendrą.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy cebulę.
- Robimy pastę z czosnku imbiru(np. w moździerzu) i dodajemy z posiekane chili
pozbawionym nasion. Wrzucamy do z cebuli.
- Dodajemy przecier pomidorowy, kurkumę, chilli, garam masala, cukier.
- Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszytko parę minut. Następnie blendujemy.
- Kroimy w kostkę batata, marchewkę, cukinię.
- Blanszujemy brokuły, batata, marchewkę.
- Na patelni podsmażamy paprykę, cuknię, groszek, dodajemy zblanszowane warzywa.
- Zalewamy zblendowanym sosem, dusimy parę minut.
- Dolewamy jogurt.
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę 4-5cm.
- Migdały, kefir/jogurt, chilli, natkę kolendry, czosnek, imbir blendujemy na gładką masę
- Dodajemy do marynaty sok z cytryny, pieprz, sól, przyprawę curry.
- Dodajemy marynatę do mięsa i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Nadziewamy na patyczek z szaszłyka przekładając kawałkami banana i rodzynek.
- Pieczemy 20 minut w piekarniku, albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę 4-5cm. Mieszamy z sokiem z cytryny, solą i chilli. Pozostawiamy w lodówce na ok pół godziny.
- Resztę przypraw mieszamy z jogurtem, dodajemy olej. Powstaje marynata.
- Pokrywamy marynatą mięso, nadziewamy na szaszłyk.
- Pieczemy 20 minut w piekarniku albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.
- Podajemy z jogurtem wymieszanym ze startym ogórkiem zielonym.
podziel się: