„Uczta maharadży” Anna Gemza

Uczta maharadży
Uczta maharadży

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy na sypko.
  • Papryczki chilli pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kminu. Dodajemy imbir, asafetydę, orzechy, liście curry, trawę cytrynową oraz kokos, smażymy aż się zarumieni.
  • Dodajemy sok i tartą skórkę z cytryny.
  • Mieszamy wszystko i podajemy z posiekaną kolendrą.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w piórka
  • Gotujemy wrzątek z łyżką cukru, 4 łyżeczkami oleju i szczyptą soli. Wrzucamy do niej dynię i blanszujemy 5 minut.
  • Gotujemy soczewicę do miękkości z łyżeczką kurkumy.
  • Kiedy dynia i soczewica są ugotowane podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy liście curry, gorczycę, przyprawę curry i kumin rzymski.
  • Blendujemy cebulę z przyprawami, soczewicą i mleczkiem kokosowy.
  • Utarty kokos, chilli, czosnek blendujemy z mleczkiem kokosowym, dodajemy kumin.
  • Łączymy dynię ze zblendowana soczewicą i z pastą z kokosa. Gotujemy ok 10 minut razem. Przyprawiamy solą i podajemy z posiekaną kolendrą.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy cebulę.
  • Robimy pastę z czosnku imbiru(np. w moździerzu) i dodajemy z posiekane chili

pozbawionym nasion. Wrzucamy do z cebuli.

  • Dodajemy przecier pomidorowy, kurkumę, chilli, garam masala, cukier.
  • Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszytko parę minut. Następnie blendujemy.
  • Kroimy w kostkę batata, marchewkę, cukinię.
  • Blanszujemy brokuły, batata, marchewkę.
  • Na patelni podsmażamy paprykę, cuknię, groszek, dodajemy zblanszowane warzywa.
  • Zalewamy zblendowanym sosem, dusimy parę minut.
  • Dolewamy jogurt.

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w kostkę 4-5cm.
  • Migdały, kefir/jogurt, chilli, natkę kolendry, czosnek, imbir blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy do marynaty sok z cytryny, pieprz, sól, przyprawę curry.
  • Dodajemy marynatę do mięsa i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Nadziewamy na patyczek z szaszłyka przekładając kawałkami banana i rodzynek.
  • Pieczemy 20 minut w piekarniku, albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka kroimy w kostkę 4-5cm. Mieszamy z sokiem z cytryny, solą i chilli. Pozostawiamy w lodówce na ok pół godziny.
  • Resztę przypraw mieszamy z jogurtem, dodajemy olej. Powstaje marynata.
  • Pokrywamy marynatą mięso, nadziewamy na szaszłyk.
  • Pieczemy 20 minut w piekarniku albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.
  • Podajemy z jogurtem wymieszanym ze startym ogórkiem zielonym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości