Sposób przygotowania:
Pasta
● Szalotki, trawę cytrynową, chilli i czosnek rozdrobnić w malakserze.
● Dodać olej i przyprawy.
● Dokładnie mieszamy.
Mięso
● W rondlu rozgrzewamy olej.
● Dodajemy pastę z przypraw i podsmażamy przez około 1 minutę.
● Dodajemy cynamon.
● Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę.
● Smażymy przez kilka minut, aż mięso się zarumieni.
● Dodajemy mleko kokosowe, wodę i sok z limonki.
● Zagotowujemy.
● Dodajemy cukier, wiórki koksowe i koncentrat pomidorowy.
● Zmniejszamy ogień i dusimy przez 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Komosę ryżową wsypujemy do gotującej się, osolonej wody.
● Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.
● Ugotowaną komosę dokładnie odsączamy na sitku.
Sałatka
● Dynię oczyszczamy z pestek.
● Nie usuwamy skóry z dyni.
● Dynię kroimy w większą kostkę.
● Kawałki dyni ukłądamy na blasze do pieczenia i skrapiamy oliwą.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
● Upieczoną dynię studzimy.
● Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło.
● Dodajemy listki szałwii i smażymy przez około 2 minuty.
● Wyjmujemy listki szałwii i wrzucamy pokrojoną upieczoną dynię.
● Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
● Dodajemy sól, pieprz i cukier trzcinowy.
● Dokładnie mieszamy i smażymy do czasu, aż dynia się skarmelizuje.
● Skarmelizowaną dynię łączymy z rukolą, orzechami laskowymi i serem pokrojonym w kostkę.
● Dekorujemy podsmażonymi listkami szałwii.