Uczta Cesarzowej Evy Budgusaim (Śląsk)

Uczta Cesarzowej
Uczta Cesarzowej

Sposób przygotowania:

Pasta

● Szalotki, trawę cytrynową, chilli i czosnek rozdrobnić w malakserze.

● Dodać olej i przyprawy.

● Dokładnie mieszamy.

Mięso

● W rondlu rozgrzewamy olej.

● Dodajemy pastę z przypraw i podsmażamy przez około 1 minutę.

● Dodajemy cynamon.

● Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę.

● Smażymy przez kilka minut, aż mięso się zarumieni.

● Dodajemy mleko kokosowe, wodę i sok z limonki.

● Zagotowujemy.

● Dodajemy cukier, wiórki koksowe i koncentrat pomidorowy.

● Zmniejszamy ogień i dusimy przez 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Komosę ryżową wsypujemy do gotującej się, osolonej wody.

● Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.

● Ugotowaną komosę dokładnie odsączamy na sitku.

Sałatka

● Dynię oczyszczamy z pestek.

● Nie usuwamy skóry z dyni.

● Dynię kroimy w większą kostkę.

● Kawałki dyni ukłądamy na blasze do pieczenia i skrapiamy oliwą.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

● Upieczoną dynię studzimy.

● Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło.

● Dodajemy listki szałwii i smażymy przez około 2 minuty.

● Wyjmujemy listki szałwii i wrzucamy pokrojoną upieczoną dynię.

● Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

● Dodajemy sól, pieprz i cukier trzcinowy.

● Dokładnie mieszamy i smażymy do czasu, aż dynia się skarmelizuje.

● Skarmelizowaną dynię łączymy z rukolą, orzechami laskowymi i serem pokrojonym w kostkę.

● Dekorujemy podsmażonymi listkami szałwii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości