Twardziel z bezludnej wyspy Sebastiana Bolka (Śląsk)

Twardziel z bezludnej wyspy
Twardziel z bezludnej wyspy

Sposób przygotowania:

  • Obrane i pokrojone banany miksujemy z mleczkiem kokosowym
  • Powstałą masę przekładamy do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażalnika
  • Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem
  • Powstałą masę przekładamy do formy do tarty i ugniatamy, aby powstał spód
  • Mase z herbatników wkładamy do lodówki, aby się schłodziła
  • Roztapiamy czekoladę w misce w kąpieli wodnej
  • Do ciepłej czekolady dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa
  • Masę czekoladową pozostawiamy do wystygnięcia
  • Wcześniej przygotowany spód z herbatników przykrywamy masą czekoladową i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
  • Podajemy pokrojone w trójkątne kawałki
  • Obok kładziemy dwie gałki sorbetu bananowo-kokosowego
  • Przyozdabiamy listkami mięty i malinami
podziel się:

Pozostałe wiadomości