„Tu i Terazotto” Barbara Pasek

Tu i terazotto
Tu i terazotto

Sposób przygotowania:

  • Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na patelni z masłem i odrobiną czosnku około 3-4 minuty. Odstawiamy.
  • Do osobnego garnka wrzucamy 2 łyżki masła. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony seler naciowy. Dusimy 15 minut na niewielkim ogniu.
  • Następnie dodajemy cały ryż, mieszamy na dużym ogniu przez 2 minuty. Całość zalewamy szklanką wina i mieszamy czekając aż się wchłonie. Dodajemy 3/4 kurek a następnie chochlę bulionu - mieszamy do wchłonięcia.
  • Od tego momentu cały czas mieszamy i dodajmy kolejne chochle bulionu aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki ale nie rozgotowany.
  • Następnie dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę masła i 100 g parmezanu. Mieszamy i przykrywamy na 2 minuty bez gazu.
  • Risotto wykładamy na talerze. Pozostałe kurki wykładamy na wierzch i dodajemy przykładowo świeży rozmaryn do przystrojenia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości