Sposób przygotowania:
- Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, ba napęczniał.
- Do gotowego kuskusa dodajemy rodzynki.
- Przyprawiamy odrobiną kurkumy i kardamonu oraz solą
- Przy pomocy okrągłej foremki wykładamy kuskus na talerz w formie wieżyczki.
- Bakłażan i cukinię kroimy w grube plastry
- Posypujemy odrobiną soli, nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C
- Paprykę myjemy i w całości pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C.
- Upieczoną paprykę studzimy, obieramy ze skóry i kroimy na trzy części.
- 2 pomidory kroimy w plastry.
- Wszystkie warzywa w plastrach przekładamy na zmianę tak, by utworzyć wieżyczkę.
- Całość przebijamy patyczkiem bambusowym.
- Mango, jednego pomidora, awokado i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy.
- Dodajemy posiekaną natkę kolendry i sok z limonki.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przy pomocy okrągłej foremki wykładamy na talerz w formie wieżyczki.
podziel się: