Trzy filary zdrowego smaku Alicji Głąbickiej (Warszawa)

Trzy filary zdrowego smaku
Trzy filary zdrowego smaku

Sposób przygotowania:

  • Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, ba napęczniał.
  • Do gotowego kuskusa dodajemy rodzynki.
  • Przyprawiamy odrobiną kurkumy i kardamonu oraz solą
  • Przy pomocy okrągłej foremki wykładamy kuskus na talerz w formie wieżyczki.
  • Bakłażan i cukinię kroimy w grube plastry
  • Posypujemy odrobiną soli, nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C
  • Paprykę myjemy i w całości pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C.
  • Upieczoną paprykę studzimy, obieramy ze skóry i kroimy na trzy części.
  • 2 pomidory kroimy w plastry.
  • Wszystkie warzywa w plastrach przekładamy na zmianę tak, by utworzyć wieżyczkę.
  • Całość przebijamy patyczkiem bambusowym.
  • Mango, jednego pomidora, awokado i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną natkę kolendry i sok z limonki.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przy pomocy okrągłej foremki wykładamy na talerz w formie wieżyczki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości