JAKUB ŚNIEĆ
PRZYSTAWKA
Trio tortillo
Składniki:
- 6 tortilli pszennych
- 2 opakowania twarożku do smarowania
- 30 dag łososia pokrojonego w cienkie plastry
- 10 dag kaparów
- 20 dag wędliny
- 3 świeże ogórki
- 10 dag czerwonej papryki
- 20 dag startego żółtego sera
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 papryczki chili
- kilka kropel soku z cytryny
- przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Twarożek mieszamy z przyprawami, startą na tarce czerwoną papryką i z bardzo drobno posiekaną papryczką chili. Placki tortilli pokrywamy na całej powierzchni przygotowanym twarogiem, pamiętając, aby dokładnie posmarować brzegi placków. Następnie na plackach układamy pozostałe składniki.
Wersja 1: kładziemy plastry łososia, całość posypujemy drobno posiekanymi kaparami. Wersja 2: kładziemy plastry wędliny i cienko pokrojone wzdłuż świeże ogórki, całość posypujemy startym żółtym serem. Wersja 3: kładziemy plastry awokado skropione sokiem z cytryny, aby owoc nie ściemniał.
Placki zawijamy dosyć ciasno, zwracając uwagę, by twaróg nie wyciekał poza placek. Rolady zawijamy w folię spożywczą, po czym odstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone, pokrojone pod kątem plastry o grubości około 2 cm.
Sos majonezowy
Składniki:
- majonez
- jogurt naturalny
- ogórek konserwowy
- koper
- przyprawy według uznania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki w proporcjach według uznania mieszamy ze startym na tarce ogórkiem konserwowym. Przyprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
DANIE GŁÓWNE
Mielloni cannelloni
Farsz mięsny
Składniki:
- 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 10 dag tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Dodajemy jajko, łyżkę startego żółtego sera i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, pozostawiamy go jeszcze na ogniu do odparowania. Na koniec odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz ze szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżka startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mrożony szpinak wrzucamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy częścią sosu beszamelowego, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, następnie posypujemy startym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz dusimy przez około 3 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Sos beszamelowy
Składniki:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 600 ml mleka
- kostka rosołowa
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Do rozgrzanej w rondelku mąki dodajemy masło, kostkę rosołową po czym dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cannelloni
Składniki:
- 1 opakowanie cannelloni
- 50 dag żółtego sera
- masło
Sposób przygotowania:
Rurki cannelloni nadziewamy farszami, następnie układamy je w pokrytej masłem formie do pieczenia. Całość dokładnie zalewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Danie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut, aż ser stanie się brązowo-złoty, a makaron miękki.
DESER
Figo fago
Składniki:
- 4 dojrzałe czarne figi
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki czerwonego wina (można również użyć brandy lub soku z cytryny)
- 4 łyżki grubo posiekanych pistacji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kubeczek jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Grill w piekarniku rozgrzewamy do około 190 stopni. Figi nacinamy do połowy na krzyż, po czym delikatnie rozchylamy boki. Owoce układamy w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej figi wkładamy po jednej łyżeczce masła, po jednej łyżce miodu, a na koniec każdą figę polewamy winem, posypujemy pistacjami i cynamonem. Figi wstawiamy do piekarnika na około 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną. Owoce układamy na talerzykach i polewamy otrzymanym podczas pieczenia sosem (jeśli sos nie jest gęsty, należy go zredukować). Podajemy z jogurtem greckim.
Autor: TVN