Trio tortillo, mielloni cannelloni, figo fago, czyli wyraziste smaki Jakuba

Trio tortillo, mielloni cannelloni, figo fago, czyli wyraziste smaki Jakuba
Trio tortillo, mielloni cannelloni, figo fago, czyli wyraziste smaki Jakuba

JAKUB ŚNIEĆ

PRZYSTAWKA

Trio tortillo

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
  • 2 opakowania twarożku do smarowania
  • 30 dag łososia pokrojonego w cienkie plastry
  • 10 dag kaparów
  • 20 dag wędliny
  • 3 świeże ogórki
  • 10 dag czerwonej papryki
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 papryczki chili
  • kilka kropel soku z cytryny
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Twarożek mieszamy z przyprawami, startą na tarce czerwoną papryką i z bardzo drobno posiekaną papryczką chili. Placki tortilli pokrywamy na całej powierzchni przygotowanym twarogiem, pamiętając, aby dokładnie posmarować brzegi placków. Następnie na plackach układamy pozostałe składniki.

Wersja 1: kładziemy plastry łososia, całość posypujemy drobno posiekanymi kaparami. Wersja 2: kładziemy plastry wędliny i cienko pokrojone wzdłuż świeże ogórki, całość posypujemy startym żółtym serem. Wersja 3: kładziemy plastry awokado skropione sokiem z cytryny, aby owoc nie ściemniał.

Placki zawijamy dosyć ciasno, zwracając uwagę, by twaróg nie wyciekał poza placek. Rolady zawijamy w folię spożywczą, po czym odstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone, pokrojone pod kątem plastry o grubości około 2 cm.

Sos majonezowy

Składniki:

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • ogórek konserwowy
  • koper
  • przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki w proporcjach według uznania mieszamy ze startym na tarce ogórkiem konserwowym. Przyprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Trio tortillo
Trio tortillo

DANIE GŁÓWNE

Mielloni cannelloni

Farsz mięsny

Składniki:

  • 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Dodajemy jajko, łyżkę startego żółtego sera i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, pozostawiamy go jeszcze na ogniu do odparowania. Na koniec odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mrożony szpinak wrzucamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy częścią sosu beszamelowego, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, następnie posypujemy startym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz dusimy przez około 3 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Sos beszamelowy

Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 600 ml mleka
  • kostka rosołowa
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Do rozgrzanej w rondelku mąki dodajemy masło, kostkę rosołową po czym dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cannelloni

Składniki:

  • 1 opakowanie cannelloni
  • 50 dag żółtego sera
  • masło

Sposób przygotowania:

Rurki cannelloni nadziewamy farszami, następnie układamy je w pokrytej masłem formie do pieczenia. Całość dokładnie zalewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Danie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut, aż ser stanie się brązowo-złoty, a makaron miękki.

Mielloni cannelloni
Mielloni cannelloni

DESER

Figo fago

Składniki:

  • 4 dojrzałe czarne figi
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki czerwonego wina (można również użyć brandy lub soku z cytryny)
  • 4 łyżki grubo posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kubeczek jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Grill w piekarniku rozgrzewamy do około 190 stopni. Figi nacinamy do połowy na krzyż, po czym delikatnie rozchylamy boki. Owoce układamy w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej figi wkładamy po jednej łyżeczce masła, po jednej łyżce miodu, a na koniec każdą figę polewamy winem, posypujemy pistacjami i cynamonem. Figi wstawiamy do piekarnika na około 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną. Owoce układamy na talerzykach i polewamy otrzymanym podczas pieczenia sosem (jeśli sos nie jest gęsty, należy go zredukować). Podajemy z jogurtem greckim.

Figo fago
Figo fago

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości