Tony Halik u El Comendante Jakuba Cieska (Wrocław)

Tony Halik u El Comendante
Tony Halik u El Comendante

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy.
    • Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, dwa jajka, cukier, sól.
      • Z powstałej masy wyrabiamy ciasto.
        • Ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
          • Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki, aby się schłodziło.

            Farsz - Sposób przygotowania:

            • Mięso mielone smażymy na oliwie.
              • Do podsmażonego mięsa dodajemy odsączoną czarną fasolę, drobno pokrojone chorizo i posiekaną w kostkę cebulę.
                • Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.
                  • Zalewamy bulionem.
                    • Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy.
                      • Doprawiamy suszoną, wędzoną papryką, kminem rzymskim, pieprzem i ostrą papryką chilli.
                        • Pod koniec duszenia dodajemy mozzarellę i gorgonzolę.
                          • Mieszamy, aż rozpuszczą się i połączą z farszem.

                            Przygotowanie empanadas:

                            • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
                              • Blachę do pieczenia oprószamy mąką.
                                • Schłodzone ciasto wałkujemy.
                                  • Z ciasta wycinamy koła o średnicy około 10-12 centymetrów.
                                    • Na koła z ciasta wykładamy farsz i lepimy pierogi.
                                      • Pierogi układamy na blasze.
                                        • Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
                                          • Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut.

                                            Salsa - Sposób przygotowania:

                                            Na patelni szklimy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy świeżo starty korzeń imbiru. Na ostatnią minutę dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek. Wrzucamy to wszystko do garnka, dorzucamy drobno posiekane mango, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Dodajemy sól, pieprz, cukier brązowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak mango będzie miękkie i będzie się ładnie rozpadało to należy zdjąć pokrywkę i redukować do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać posiekane chilli.

                                            Podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodać świeżej mięty.

                                            Frytki - Sposób przygotowania:

                                            • Maniok obieramy ze skóry.
                                              • Kroimy na duże kawałki.
                                                • Kawałki manioku gotujemy w mocno osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki.
                                                  • Odcedzamy.
                                                    • Wydrążamy włókniste elementy.
                                                      • Kroimy na grube kawałki.
                                                        • Frytki z manioku smażymy w oleju przez 10 minut.
                                                          • Gotowe frytki odsączamy na ręcznikach papierowych.
                                                            • Posypujemy solą morską

                                                              Sos - Sposób przygotowania:

                                                              • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aby powstała gęsta konsystencja.
                                                                • Doprawiamy chilli według uznania.
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości