Sposób przygotowania:
Mięso
- Mięso wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę aby delikatnie stwardniało (dzięki temu łatwiej będzie je pokroić).
- Po wyjęciu z zamrażalnika mięso kroimy na długie paski o szerokości ok. 1 cm.
- Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy ocet ryżowy, sos sriracha, cukier, czosnek, imbir i sól. Umieszczamy w niej mięso na czas od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej.
- Wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
- Paski mięsa po kolei nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patyczki zaczepiamy na kratce do pieczenia tak aby mięso swobodnie wisiało.
- Całość umieszczamy w rozgrzanym do 70°C piekarniku i pieczemy w termoobiegu przez minimum 4 godziny, aż mięso będzie wysuszone (ale nie łamliwe).
Sałatka z brukselki:
- Brukselkę podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Odcedzamy i kroimy na połówki.
- Cebule kroimy w piórka. Mieszamy z brukselką i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jalapeno relish:
- Papryczki odsączamy z zalewy i siekamy na małe kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i solimy.
- Składniki mieszamy ze sobą doprawiając sosem sriracha oraz solą i pieprzem.
Sos holenderski:
- Żółtka z dodatkiem octu i soku z cytryny ubijamy na puszysto na parze.
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Stale ubijając żółtka, stopniowo dodajemy jeszcze gorące masło, tworząc puszysty sos o konsystencji majonezu. Całość doprawiamy pieprzem.
podziel się: