Sposób przygotowania:
- Ryż moczymy przez 4h. Wsypujemy 1,5 szklanki ryżu do naczynia do gotowania na parze i gotujemy z liśćmi pandanu ok. 15 minut.
- W tym czasie wlewamy do rondelka 700 ml mleka kokosowego. Doprawiamy cukrem i solą, gotujemy i odstawiamy.
- Mango po wyjęciu pestki, kroimy na spore kawałki. Świeżo ugotowany ryż wsypujemy do miski, zalewamy gorącym mlekiem ryżowym i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na chwilę, przykrywając całość przeźroczystą folią. 150ml mleka kokosowego mieszamy ze sporą szczyptą soli i płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej, po czym wlewamy do rondelka i gotujemy mieszając, aż zgęstnieje.
- Wykładamy porcje ryżu na talerze i polewamy je słonym sosem z mleka i mąki. Danie posypujemy prażonym sezamem. Obok kładziemy pokrojone połówki mango. Dekorujemy pitahają.
podziel się: