Sposób przygotowania:
- Ciastka kruszymy drobno.
- Dodajemy roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy.
- Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spód formy wysypujemy masę z ciastek.
- Dokładnie wciskamy w dno.
- Spód schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
- W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na masę (oprócz barwników spożywczych)
- Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotowaną masę rozdzielamy do 6 miseczek.
- Do każdej części masy dodajemy minimalną ilość barwnika.
- Każda miseczka to inny kolor barwnika.
- Schłodzony spód wyjmujemy z lodówki.
- Na spód po kolei wylewamy kolejne części masy.
- Pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut.
- Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Ciasto pozostawiamy w lodówce na noc.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Ubitą śmietanę umieszczamy na wierzchu ciasta.
podziel się: