Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Ugotowane, gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
- Po ostygnięciu wykrawamy ¼ objętości i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do objętości, jaką zajmowało ¼ ziemniaków.
- Następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i wyrabiamy ciasto.
- Mięso, ser i jaja siekamy drobno i doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem.
- Wyrabiamy i odstawiamy.
- Formujemy dosyć cienki placek o powierzchni trochę większej, niż powierzchnia dłoni.
- Na placku umieszczamy dość dużo farszu i zawijamy dociskając delikatnie, aby usunąć ze środka powietrze.
- Uformowane farszynki smażymy na tłuszczu, na złoty kolor.
- W między czasie prawdziwki namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Namoczone grzyby siekamy drobno.
- W garnku rozgrzewamy łyżkę masła
- Do garnka wrzucamy grzybki, odrobinę posiekanej cebuli oraz ząbek czosnku.
- Podlewamy winem i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu.
- Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
- Podduszone grzyby z winem miksujemy za pomocą blendera, dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
- Farszynkę podajemy polaną sosem porowym.
podziel się: