Tajemnice Warmiaka Daniela Hucika

Tajemnice Warmiaka Daniela Hucika
Tajemnice Warmiaka Daniela Hucika

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  • Ugotowane, gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
  • Po ostygnięciu wykrawamy ¼ objętości i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do objętości, jaką zajmowało ¼ ziemniaków.
  • Następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i wyrabiamy ciasto.
  • Mięso, ser i jaja siekamy drobno i doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem.
  • Wyrabiamy i odstawiamy.
  • Formujemy dosyć cienki placek o powierzchni trochę większej, niż powierzchnia dłoni.
  • Na placku umieszczamy dość dużo farszu i zawijamy dociskając delikatnie, aby usunąć ze środka powietrze.
  • Uformowane farszynki smażymy na tłuszczu, na złoty kolor.
  • W między czasie prawdziwki namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Namoczone grzyby siekamy drobno.
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę masła
  • Do garnka wrzucamy grzybki, odrobinę posiekanej cebuli oraz ząbek czosnku.
  • Podlewamy winem i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu.
  • Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Podduszone grzyby z winem miksujemy za pomocą blendera, dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
  • Farszynkę podajemy polaną sosem porowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości