Tajemnice Warmiaka Daniela Hucika

Tajemnice Warmiaka Daniela Hucika
Tajemnice Warmiaka Daniela Hucika

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy.
    • Ugotowane, gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
      • Po ostygnięciu wykrawamy ¼ objętości i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do objętości, jaką zajmowało ¼ ziemniaków.
        • Następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i wyrabiamy ciasto.
          • Mięso, ser i jaja siekamy drobno i doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem.
            • Wyrabiamy i odstawiamy.
              • Formujemy dosyć cienki placek o powierzchni trochę większej, niż powierzchnia dłoni.
                • Na placku umieszczamy dość dużo farszu i zawijamy dociskając delikatnie, aby usunąć ze środka powietrze.
                  • Uformowane farszynki smażymy na tłuszczu, na złoty kolor.
                    • W między czasie prawdziwki namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
                      • Namoczone grzyby siekamy drobno.
                        • W garnku rozgrzewamy łyżkę masła
                          • Do garnka wrzucamy grzybki, odrobinę posiekanej cebuli oraz ząbek czosnku.
                            • Podlewamy winem i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu.
                              • Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
                                • Podduszone grzyby z winem miksujemy za pomocą blendera, dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
                                  • Farszynkę podajemy polaną sosem porowym.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości