Risotto - Sposób przygotowania:
- przepłukać i oczyścić małże i krewetki; na rondel wlać oliwę i wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek (trzymać na niewielkim ogniu do zeszklenia);
- trzymając nadal na ogniu dodać ryż
- całość dusimy, podlewając porcjami bulionu i wina (całość mieszamy, aż ryż wchłonie płyny)
- dodajemy wcześniej przygotowane owoce morza i całość nadal gotujemy;
- na 10 min przed końcem gotowania przyprawić solą, pieprzem i pietruszką
Linguine - Sposób przygotowania:
- obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę
- usunąć ogonki z fasolki i starannie umyć
- wrzucić ziemniaki i fasolkę do garnka z posoloną wodą
- gotować warzywa, a pod koniec gotowania dodać makaron
- kiedy makaron będzie ugotowany odcedzić, pozostawiając w garnku jednak trochę wody i przelać wszystko do miski
- osuszyć liście bazylii i wrzucić do blendera razem z parmezanem, czosnkiem i oliwkami, a następnie całość drobno posiekać;
- dodać wszystko do wcześniej przygotowanego makaronu i podać
Spaghetti - Sposób przygotowania:
- cukinię umyć i pokroić w kostkę
- smażyć cukinie na patelni z oliwą z oliwek, papryką i czosnkiem
- przepłukać krewetki i smażyć na dużej patelni z odrobiną oleju
- do krewetek w czasie smażenia dodać cukinię i wszystko podlewać białym winem
- w osobnym naczyniu ugotować makaron
- makaron odsączyć i wyłożyć do patelni z krewetkami, a następnie całość smażyć przez 1-2 min
Podawać na gorąco.
podziel się: