Sposób przygotowania:
- Królika nacieramy solą i pieprzem, a następnie wkładamy do dużej miski.
- Do miseczki wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
- Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do rękawa i wlewamy szklankę wina białego. Zamykamy rękaw. Pieczemy przez 3 h w 150°C.
- Obieramy pietruszkę. Wrzucamy do garnka z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Na wolnym ogniu gotujemy do miękkości. Odlewamy mleko, a pietruszkę blendujemy.
- Każdą śliwkę nadziewamy migdałem i zawijamy w plasterek boczku. Układamy na blaszce i pieczemy w 180°C przez 15 minut.
- Wszystkie składniki wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi.
podziel się: