Ziemniaki - Sposób przygotowania:
● Ziemniaki myjemy.
● Odkrawamy spód ziemniaka tak, aby stał stabilnie.
● Po obu bokach ziemniaka układamy pałeczki do dań azjatyckich.
● Ziemniak nacinamy niemal do końca, na stosunkowo cienkie plastry (pałeczki uniemożliwiają nam przecięcie ziemniaka).
● W formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia
● Na papierze układamy ziemniaki.
● Warstwy pokrojonego ziemniaka rozsuwamy jak harmonijkę i polewamy oliwą.
● Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.
● W rondlu rozgrzewamy oliwę.
● W rozgrzanej oliwie zanurzamy rozmaryn i zgnieciony czosnek.
● Dodajemy masło i rozpuszczamy.
● Powstałym płynem smarujemy upieczone ziemniaki.
● Gotowe ziemniaki posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Kotleciki z buraków i kaszy jaglanej
Sposób przygotowania:
● Buraki obieramy i ścieramy na tarce.
● Cebulkę siekamy drobno.
● Czosnek przeciskamy przez praskę.
● Łączymy wszystkie składniki i dodajemy mąkę.
● Formujemy małe kulki.
● Kulki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
Kotleciki z pieczarek
Sposób przygotowania:
● Pieczarki ścieramy na tarce.
● Cebulę obieramy i siekamy drobno.
● Na patelni rozgrzewamy olej.
● Szklimy posiekaną cebulę.
● Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki i smażymy przez 6 minut.
● Ugotowane jajka i natkę pietruszki siekamy drobno.
● Dodajemy do podsmażonych pieczarek.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą.
● Mieszamy i wyrabiamy masę.
● Z masy formujemy niewielki kulki.
● Kulki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.
Kotleciki z fasoli
Sposób przygotowania:
● Odcedzoną fasolę miksujemy na gładkie puree.
● Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, cebulę, siekany pieprz cayenne, natkę pietruszki i przyprawy.
● Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy niewielkie kulki
● Kulki układamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy oliwą z oliwek
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.
Buraki
Sposób przygotowania:
● Buraki obieramy i gotujemy.
● Ugotowane buraki kroimy w plastry.
● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
● Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ogórek
Sposób przygotowania:
● Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
● Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sałatka marchewkowo-paprykowa
Sposób przygotowania:
● Marchewki obieramy i ścieramy na tarce.
● Papryki kroimy drobno.
● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
● Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.