Szwed z bukietem i bombonierką Renaty Glinkowskiej (Łódź)

Szwed z bukietem i bombonierką
Szwed z bukietem i bombonierką

Ziemniaki - Sposób przygotowania:

● Ziemniaki myjemy.

● Odkrawamy spód ziemniaka tak, aby stał stabilnie.

● Po obu bokach ziemniaka układamy pałeczki do dań azjatyckich.

● Ziemniak nacinamy niemal do końca, na stosunkowo cienkie plastry (pałeczki uniemożliwiają nam przecięcie ziemniaka).

● W formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia

● Na papierze układamy ziemniaki.

● Warstwy pokrojonego ziemniaka rozsuwamy jak harmonijkę i polewamy oliwą.

● Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.

● W rondlu rozgrzewamy oliwę.

● W rozgrzanej oliwie zanurzamy rozmaryn i zgnieciony czosnek.

● Dodajemy masło i rozpuszczamy.

● Powstałym płynem smarujemy upieczone ziemniaki.

● Gotowe ziemniaki posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Kotleciki z buraków i kaszy jaglanej

Sposób przygotowania:

● Buraki obieramy i ścieramy na tarce.

● Cebulkę siekamy drobno.

● Czosnek przeciskamy przez praskę.

● Łączymy wszystkie składniki i dodajemy mąkę.

● Formujemy małe kulki.

● Kulki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

Kotleciki z pieczarek

Sposób przygotowania:

● Pieczarki ścieramy na tarce.

● Cebulę obieramy i siekamy drobno.

● Na patelni rozgrzewamy olej.

● Szklimy posiekaną cebulę.

● Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki i smażymy przez 6 minut.

● Ugotowane jajka i natkę pietruszki siekamy drobno.

● Dodajemy do podsmażonych pieczarek.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą.

● Mieszamy i wyrabiamy masę.

● Z masy formujemy niewielki kulki.

● Kulki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.

Kotleciki z fasoli

Sposób przygotowania:

● Odcedzoną fasolę miksujemy na gładkie puree.

● Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, cebulę, siekany pieprz cayenne, natkę pietruszki i przyprawy.

● Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy niewielkie kulki

● Kulki układamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy oliwą z oliwek

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.

Buraki

Sposób przygotowania:

● Buraki obieramy i gotujemy.

● Ugotowane buraki kroimy w plastry.

● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

● Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ogórek

Sposób przygotowania:

● Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w plastry.

● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

● Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Sałatka marchewkowo-paprykowa

Sposób przygotowania:

● Marchewki obieramy i ścieramy na tarce.

● Papryki kroimy drobno.

● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

● Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

podziel się:

Pozostałe wiadomości