Sposób przygotowania:
- Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
- Dodajemy szpinak.
- Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
- Mięso z indyka smażymy na patelni.
- Dodajemy przyprawy.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
- Dusimy przez około 15 minut.
- Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
- Wykładamy warstwę makaronu.
- Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
- Wykładamy szpinak.
- Przykrywamy płatami makaronu.
- Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
- Układamy kawałki sera żółtego.
- Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
- Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
- Posypujemy serem mozzarella.
- Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
podziel się: