Szpinakowy piruecik Anny Śliżewskiej (Suwałki)

Szpinakowy piruecik pani Ani
Szpinakowy piruecik pani Ani

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
  • Dodajemy szpinak.
  • Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
  • Mięso z indyka smażymy na patelni.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
  • Dusimy przez około 15 minut.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
  • Wykładamy warstwę makaronu.
  • Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
  • Wykładamy szpinak.
  • Przykrywamy płatami makaronu.
  • Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
  • Układamy kawałki sera żółtego.
  • Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
  • Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
  • Posypujemy serem mozzarella.
  • Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
podziel się:

Pozostałe wiadomości