Lody - Sposób przygotowania:
- Myjemy i kroimy śliwki, a następnie blendujemy
- Oddzielamy żółtka od białek
- Ubijamy na sztywno śmietanę 30% ze szczyptą soli
- Do ubitej śmietany dodajemy żółtka i ponownie ubijamy
- W garnku gotujemy wodę z cukrem
- Miksując dodajemy syrop cukrowy do śmietany
- Do masy dodajemy 2-3 łyżki oleju z pestek dyni.
- Na koniec dodajemy mus śliwkowy
- Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin
Sernik - Sposób przygotowania:
- W misce łączymy mąkę, masło, żółtka, cukier i mieszamy
- Dodajemy rozdrobnione orzechy i pestki dynia oraz łyżkę miodu
- Mieszam tak, aby pozostała konsystencja "kruszonki
- Jedną połowę ciasta rozsypujemy na blachę, druga zaś będzie stanowić górę
- Oddzielamy żółtka od białek
- Białka ubijamy z cukrem
- Do drugiej miski wkładamy twaróg, dodajemy ziarna laski wanilii i miksujemy
- Dodajemy żółtka, 1/2 kostki miękkiego masła, 3 łyżki nalewki z kwitów bzu i mąkę ziemniaczaną.
- Delikatnie łączymy masę serową z białkami.
- Wylewam na spód, a na wierzchu umieszczamy drugą połowę kruszonki
- Pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 40-50 minut
podziel się: