Sposób przygotowania:
Maczanka
- Kiełbasę gotujemy w wodzie.
- Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do niego pokrojoną cebulę i liść laurowy.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony na małe kawałki schab i kminek mielony.
- Gotowaną kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do boczku ze schabem. Delikatnie obsmażamy, żeby smaki się połączyły.
- W oddzielnym garnku (lub na patelni) podsmażamy borowiki pokrojone w kawałki trochę większe od tych mięsnych, dodajemy drobno posiekany świeży rozmaryn i czosnek.
- Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Gdy grzyby będą gotowe, łączymy je z mięsem i mieszamy.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, próbujemy czy jest wystarczające słone, jeśli nie - dodajemy sól.
- Tę mieszankę rozkładamy do małych naczyń żaroodpornych i odstawiamy.
- Na patelnię, na której smażyliśmy mięso do maczanki, wsypujemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy trochę gorącej gotowanej wody, by powstał sos.
- Sosem zalewamy mięso w miseczkach i pieczemy w 180 ℃ około 20 minut.
Naleśniki
- W misce mieszamy 0,5 szklanki kefiru z jajkami, stopniowo dodając mąkę (cały czas mieszając). Następnie dodajemy resztę kefiru, cały czas mieszając, solimy i dodajemy sodę.
- Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Smażymy naleśniki na złoty kolor.
- Maczankę w miseczkach posypujemy koprem i serwujemy z naleśnikami obok.
podziel się: