“Szacunek do smaku” Maciek Pawliszewski

Szacunek do smaku
Szacunek do smaku

Sposób przygotowania:

Churros

  • Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
  • Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy, ucierając jednocześnie drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy do ostudzenia. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  • Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego.
  • Rozgrzewamy olej w garnku ( ok. 180°C), wyciskamy bezpośrednio do niego kawałki ciasta o nieregularnych kształtach i dł. ok 10 cm.
  • Smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.

Sos czekoladowy

  • Śmietankę zagotowujemy z cynamonem, rumem i chilli, odstawiamy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy do momentu otrzymania gładkiej polewy.

Zamrażanie cytryn

  • Dokładnie obrane cytryny kroimy na ok 0,5 cm plasterki i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane cytryny zamrażamy - rozłożone pojedynczo na deseczce, aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.

Lody bazyliowe

  • Wsypujemy cukier do suchego naczynia, dodajemy listki bazylii i miksujemy. Za pomocą szpatułki zgarniamy wszystko na dno naczynia.
  • Dodajemy pozostałe składniki i czekamy ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed ich rozdrabnianiem (pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji lodów). Krótko miksujemy mieszając dodatkowo płaską drewnianą łyżką.
  • Podajemy w schłodzonych pucharkach.
podziel się:

Pozostałe wiadomości