Sposób przygotowania:
Churros
- Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
- Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy, ucierając jednocześnie drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
- Przekładamy do miski i odstawiamy do ostudzenia. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
- Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego.
- Rozgrzewamy olej w garnku ( ok. 180°C), wyciskamy bezpośrednio do niego kawałki ciasta o nieregularnych kształtach i dł. ok 10 cm.
- Smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.
Sos czekoladowy
- Śmietankę zagotowujemy z cynamonem, rumem i chilli, odstawiamy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy do momentu otrzymania gładkiej polewy.
Zamrażanie cytryn
- Dokładnie obrane cytryny kroimy na ok 0,5 cm plasterki i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane cytryny zamrażamy - rozłożone pojedynczo na deseczce, aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.
Lody bazyliowe
- Wsypujemy cukier do suchego naczynia, dodajemy listki bazylii i miksujemy. Za pomocą szpatułki zgarniamy wszystko na dno naczynia.
- Dodajemy pozostałe składniki i czekamy ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed ich rozdrabnianiem (pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji lodów). Krótko miksujemy mieszając dodatkowo płaską drewnianą łyżką.
- Podajemy w schłodzonych pucharkach.
podziel się: