Syta Litwa Aleksandry Jegorow (Suwałki)

Syta Litwa
Syta Litwa

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy i ostudzamy.
  • Ostudzone ziemniaki przecieramy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Przetarte ziemniaki układamy na płasko w misce.
  • Wybieramy ¼ porcji ziemniaków z miski i w puste miejsce sypiemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  • ¼ porcję ziemniaków wkładamy do miski.
  • Dodajemy 2 jajka i sól i zagniatamy ciasto w formujemy placek.
  • Soczewicę moczymy w wodzie przez około 1 godzinę.
  • Namoczoną soczewicę podgotowujemy.
  • Cebulę smażymy.
  • Dodajemy mięso i boczek.
  • Do mięsa dodajemy soczewicę.
  • Lepimy „soczewiaki” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy „soczewiak” smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
podziel się:

Pozostałe wiadomości