Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy i ostudzamy.
- Ostudzone ziemniaki przecieramy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Przetarte ziemniaki układamy na płasko w misce.
- Wybieramy ¼ porcji ziemniaków z miski i w puste miejsce sypiemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- ¼ porcję ziemniaków wkładamy do miski.
- Dodajemy 2 jajka i sól i zagniatamy ciasto w formujemy placek.
- Soczewicę moczymy w wodzie przez około 1 godzinę.
- Namoczoną soczewicę podgotowujemy.
- Cebulę smażymy.
- Dodajemy mięso i boczek.
- Do mięsa dodajemy soczewicę.
- Lepimy „soczewiaki” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy „soczewiak” smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
podziel się: