Syberyjskie wspomnienie Małgorzaty Szumskiej (Wrocław)

Syberyjskie wspomnienie
Syberyjskie wspomnienie

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do rondelka
  • Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
  • Grzyby mrożone rozmrażamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.
  • Namoczone grzyby wyjmujemy z wywaru (wywar zachowujemy) i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu i szklimy cebulę.
  • Dodajemy namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • Wlewamy bulion na równi z poziomem grzybów i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy i gotujemy przez 20 minut.
  • Zupę miksujemy z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy wywar z moczonych grzybów
  • Zagotowujemy.
  • Zupę podajemy skropioną oliwą truflową i posypaną świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz prażonymi migdałami i pestkami dyni.
  • Dekorujemy listkiem bazylii
podziel się:

Pozostałe wiadomości