Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do rondelka
- Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
- Grzyby mrożone rozmrażamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.
- Namoczone grzyby wyjmujemy z wywaru (wywar zachowujemy) i osuszamy na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu i szklimy cebulę.
- Dodajemy namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki.
- Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.
- Wlewamy bulion na równi z poziomem grzybów i zagotowujemy.
- Zmniejszamy i gotujemy przez 20 minut.
- Zupę miksujemy z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy wywar z moczonych grzybów
- Zagotowujemy.
- Zupę podajemy skropioną oliwą truflową i posypaną świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz prażonymi migdałami i pestkami dyni.
- Dekorujemy listkiem bazylii
podziel się: