Syberyjskie wspomnienie Małgorzaty Szumskiej (Wrocław)

Syberyjskie wspomnienie
Syberyjskie wspomnienie

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do rondelka
    • Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
      • Grzyby mrożone rozmrażamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.
        • Namoczone grzyby wyjmujemy z wywaru (wywar zachowujemy) i osuszamy na papierowym ręczniku.
          • Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu i szklimy cebulę.
            • Dodajemy namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki.
              • Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.
                • Wlewamy bulion na równi z poziomem grzybów i zagotowujemy.
                  • Zmniejszamy i gotujemy przez 20 minut.
                    • Zupę miksujemy z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
                      • Wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy wywar z moczonych grzybów
                        • Zagotowujemy.
                          • Zupę podajemy skropioną oliwą truflową i posypaną świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz prażonymi migdałami i pestkami dyni.
                            • Dekorujemy listkiem bazylii
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości