Sposób przygotowania:
● Polędwiczki marynujemy w zalewie z oliwy, musztardy, liści laurowych, ziela angielskiego, ziół prowansalskich, pieprzu i kminku.
● Pozostawiamy na kilka godzin.
● Ciasto francuskie rozmrażamy.
● Cebulę siekamy.
● Kapustę szatkujemy.
● Boczek smażymy na patelni przez kilka minut.
● Podsmażony boczek pozostawiamy do ostygnięcia.
● Na patelni, na której smażyliśmy boczek, szklimy cebulę.
● Do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
● Zdejmujemy z ognia i odcedzamy wodę.
● Ciasto francuskie rozwałkowujemy.
● Na cieście rozsmarowujemy kapustę z cebulą.
● Polędwcziki owijamy boczkiem i układamy na kapuście.
● Ciasto zawijamy,.
● Ciasto nakłuwamy lekko widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
● Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
● Po upieczeniu kroimy delikatnie w plastry.
● Podajemy z puree szafranowym i sałatką z mango.
Puree szafranowe
● Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
● Gotujemy w osolonej wodzie z szafranem.
● Odcedzamy i odstawiamy, aby odparowała woda.
● Dodajemy mleko i masło.
● Dokładnie ubijmy.
Sałatka
● Mango obieramy.
● Nożykiem do obierania jarzyn wycinamy długie paski miąższu.
● Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
● Pomidory kroimy w ćwiartki.
● Paski mango, ogórka i pomidory łączymy z mieszanką sałat i rukolą.
● Wyciskamy cytrynę.
● Do soku z cytryny dodajemy 2 łyżki miodu i odrobinę oliwy.
● Dokładnie mieszamy.
● Powstałym sosem polewamy sałatkę.