Sposób przygotowania:
● Polędwiczki kroimy w plastry, doprawiamy pieprzem i papryką.
● Mięso odstawiamy na 30 minut.
● Gruszki kroimy w plastry.
● Na patelni rozgrzewamy masło.
● Dodajemy ser gorgonzola i roztapiamy.
● Dolewamy śmietanę.
● Powstały sos podsmażamy przez chwilę
● Polędwiczki smażymy z obu stron na patelni grillowej.
● Sos przelewamy do garnka.
● Do sosu dodajemy mięso i gruszki.
● Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Gnocchi
● Ziemniaki gotujemy.
● Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
● Dodajemy żółtko, mąkę i gałkę muszkatołową.
● Wyrabiamy ciasto.
● Z ciasta formujemy wałek.
● Wałek dzielimy na niewielkie kawałki.
● Każdy kawałek ugniatamy lekko za pomocą widelca.
● Gotowe gnocchi wrzucamy do gotującej się, osolone wody.
● Gotujemy przez około 2 minuty.
Marchewka
● Marchewki obieramy i gotujemy.
● Ugotowane marchewki kroimy w paski
● Na patelni rozgrzewamy masło.
● Na masło wrzucamy paski marchewki.
● Dodajemy odrobinę miodu i sok z cytryny.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Podsmażamy do momentu, aż marchewki skarmelizują się.