Strzyżone zielone Macieja Maniewskiego (Warszawa)

Strzyżone zielone
Strzyżone zielone

Sposób przygotowania:

  • Buraki z botwinki i buraka kroimy w drobną kostkę.
    • Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
      • Gotujemy około 10 minut.
        • Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsza kostkę.
          • Pokrojone ziemniaki wrzucamy do osobnego garnka.
            • Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut.
              • Liście botwiny, szczaw, koperek, pietruszkę, kroimy drobno i siekamy.
                • Zalewamy wodą i gotujemy.
                  • Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
                    • Na tarce na grubych otworach zetrzeć marchewkę
                      • Dodajemy do wywaru.
                        • Doprawiamy pieprzem i solą.
                          • Wrzucamy ugotowane na półtwardo ziemniaki
                            • Gotujemy do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3-4 minuty.
                              • Odlewamy wywar z botwinki do szklanki i pozostawiamy do wystygnięcia.
                                • Do wywaru z botwinki dodajemy śmietanę i powoli wlewamy do garnka z zupą.
                                  • Zupę zdejmujemy z ognia.
                                    • Dodajemy pieprz, sól, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej.
                                      • Zupę podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości