Strzyżone zielone Macieja Maniewskiego (Warszawa)

Strzyżone zielone
Strzyżone zielone

Sposób przygotowania:

  • Buraki z botwinki i buraka kroimy w drobną kostkę.
  • Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Gotujemy około 10 minut.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsza kostkę.
  • Pokrojone ziemniaki wrzucamy do osobnego garnka.
  • Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut.
  • Liście botwiny, szczaw, koperek, pietruszkę, kroimy drobno i siekamy.
  • Zalewamy wodą i gotujemy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na tarce na grubych otworach zetrzeć marchewkę
  • Dodajemy do wywaru.
  • Doprawiamy pieprzem i solą.
  • Wrzucamy ugotowane na półtwardo ziemniaki
  • Gotujemy do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3-4 minuty.
  • Odlewamy wywar z botwinki do szklanki i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Do wywaru z botwinki dodajemy śmietanę i powoli wlewamy do garnka z zupą.
  • Zupę zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy pieprz, sól, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Zupę podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości