Sposób przygotowania:
- Buraki z botwinki i buraka kroimy w drobną kostkę.
- Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
- Gotujemy około 10 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsza kostkę.
- Pokrojone ziemniaki wrzucamy do osobnego garnka.
- Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut.
- Liście botwiny, szczaw, koperek, pietruszkę, kroimy drobno i siekamy.
- Zalewamy wodą i gotujemy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na tarce na grubych otworach zetrzeć marchewkę
- Dodajemy do wywaru.
- Doprawiamy pieprzem i solą.
- Wrzucamy ugotowane na półtwardo ziemniaki
- Gotujemy do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3-4 minuty.
- Odlewamy wywar z botwinki do szklanki i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Do wywaru z botwinki dodajemy śmietanę i powoli wlewamy do garnka z zupą.
- Zupę zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy pieprz, sól, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Zupę podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
podziel się: