Strączkowy piętrowiec Magdy Steczkowskiej (Warszawa)

Strączkowy piętrowiec
Strączkowy piętrowiec

Beszamel - Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuszczamy na patelni
  • Dodajemy mąkę i lekko podsmażamy.
  • W garnku gotujemy mleko, aż zacznie wrzeć.
  • Zagotowane mleko dodajemy do zasmażki.
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy intensywnie.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę szklimy na oliwie z oliwek
  • Dodajemy rozdrobniony czosnek, pokrojony w kostkę boczek oraz pieczarki pokrojone w paski.
  • Chwilę smażymy i dodajemy soczewicę.
  • Podlewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
  • Co jakiś czas mieszamy.
  • Na koniec dodajemy pomidory.
  • Powstały sos doprawiamy ostrą papryką i solą.
  • Do sosu dodajemy dużą ilość posiekanej pietruszki i bazylii.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy warstwę beszamelu
  • Na beszamelu układamy warstwę z lasagne, a następnie farsz.
  • Układ warstw powtarzamy kilkukrotnie.
  • Na wierzchu musi być warstwa beszamelu, którą posypujemy startą mozarellą.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C przez około 45 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości