Beszamel - Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy na patelni
- Dodajemy mąkę i lekko podsmażamy.
- W garnku gotujemy mleko, aż zacznie wrzeć.
- Zagotowane mleko dodajemy do zasmażki.
- Dodajemy przyprawy i mieszamy intensywnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulę szklimy na oliwie z oliwek
- Dodajemy rozdrobniony czosnek, pokrojony w kostkę boczek oraz pieczarki pokrojone w paski.
- Chwilę smażymy i dodajemy soczewicę.
- Podlewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
- Co jakiś czas mieszamy.
- Na koniec dodajemy pomidory.
- Powstały sos doprawiamy ostrą papryką i solą.
- Do sosu dodajemy dużą ilość posiekanej pietruszki i bazylii.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy warstwę beszamelu
- Na beszamelu układamy warstwę z lasagne, a następnie farsz.
- Układ warstw powtarzamy kilkukrotnie.
- Na wierzchu musi być warstwa beszamelu, którą posypujemy startą mozarellą.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C przez około 45 minut.
podziel się: