Ciecierzyca
Sposób przygotowania:
- Ziarna ciecierzycy moczymy około 8-12 godzin
- Odlewamy wodę, a następnie gotujemy
- Z początku gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia
- Zbieramy gromadzące się na powierzchni szumowiny
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż ziarna będą miękkie
- Solimy pod koniec gotowania
- Po ugotowaniu odlewamy wodę, pozostawiając około 250ml do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
- Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
- Ugotowane ziemniaki dodajemy do przygotowanej ciecierzycy.
Sos - Sposób przygotowania:
- Obraną marchew, pietruszkę i seler kroimy w kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody
- Po ugotowaniu warzywa miksujemy blenderem na gładką masę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.
Sos wlewamy do ugotowanej ciecierzycy i dodajemy przyprawy według uznania.
Ciecierzycę podajemy z : - sałatką z ogórków gruntowych z octem i chilli
- ziemniakami duszonymi z rozmarynem
- papryką pieczoną ze śmietaną sojową
- szpinakiem z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii i płatkami drożdżowymi
- smażoną cukinią
- świeżym ogórkiem ze śmietaną sojową i cebulą
podziel się: