Strączek, palma, korzeń lepiej być nie może Kasi Klich (Warszawa)

Strączek palma korzeń
Strączek palma korzeń

Ciecierzyca

Sposób przygotowania:

  • Ziarna ciecierzycy moczymy około 8-12 godzin
  • Odlewamy wodę, a następnie gotujemy
  • Z początku gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia
  • Zbieramy gromadzące się na powierzchni szumowiny
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż ziarna będą miękkie
  • Solimy pod koniec gotowania
  • Po ugotowaniu odlewamy wodę, pozostawiając około 250ml do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
  • Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
  • Ugotowane ziemniaki dodajemy do przygotowanej ciecierzycy.

Sos - Sposób przygotowania:

  • Obraną marchew, pietruszkę i seler kroimy w kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody
  • Po ugotowaniu warzywa miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.

Sos wlewamy do ugotowanej ciecierzycy i dodajemy przyprawy według uznania.

Ciecierzycę podajemy z : - sałatką z ogórków gruntowych z octem i chilli

- ziemniakami duszonymi z rozmarynem

- papryką pieczoną ze śmietaną sojową

- szpinakiem z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii i płatkami drożdżowymi

- smażoną cukinią

- świeżym ogórkiem ze śmietaną sojową i cebulą

podziel się:

Pozostałe wiadomości