Stek tajemnica Daniela Stachniuka (Zamość)

Stek tajemnica
Stek tajemnica

Sposób przygotowania:

  • 4 porcje steka z tuńczyka nacieramy pieprzem, solą i sezamem.
    • Mięso przyciskamy na przykład ciężkim naczyniem i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
      • Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około pół godziny.
        • Po ugotowaniu odlewamy wodę.
          • Do ryżu dodajemy odrobinę masła czosnkowego oraz 30 g orzechów włoskich.
            • Dokładnie mieszamy.
              • Cukinię kroimy w cienkie plastry.
                • Plastry cukinii smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
                  • Dodajemy sok z cytryny i białe wino.
                    • Plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem.
                      • Smażymy przez chwilę tak, aby cukinia zbytnio nie zmiękła.
                        • Zamarynowane steki kładziemy patelni z rozgrzanym olejem.
                          • Następnie przerzucamy na drugą patelnię z rozgrzanym masłem i oliwą.
                            • Smażymy przez chwilę, aby stek był w środku miękki i różowy.
                              • Gotowe steki kroimy wzdłuż na pół.
                                • Podajemy z ugotowanym ryżem i podsmażoną cukinią. Dekorujemy rukolą.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości