Stek tajemnica Daniela Stachniuka (Zamość)

Stek tajemnica
Stek tajemnica

Sposób przygotowania:

  • 4 porcje steka z tuńczyka nacieramy pieprzem, solą i sezamem.
  • Mięso przyciskamy na przykład ciężkim naczyniem i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
  • Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około pół godziny.
  • Po ugotowaniu odlewamy wodę.
  • Do ryżu dodajemy odrobinę masła czosnkowego oraz 30 g orzechów włoskich.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry.
  • Plastry cukinii smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
  • Dodajemy sok z cytryny i białe wino.
  • Plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smażymy przez chwilę tak, aby cukinia zbytnio nie zmiękła.
  • Zamarynowane steki kładziemy patelni z rozgrzanym olejem.
  • Następnie przerzucamy na drugą patelnię z rozgrzanym masłem i oliwą.
  • Smażymy przez chwilę, aby stek był w środku miękki i różowy.
  • Gotowe steki kroimy wzdłuż na pół.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem i podsmażoną cukinią. Dekorujemy rukolą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości