Sposób przygotowania:
- 4 porcje steka z tuńczyka nacieramy pieprzem, solą i sezamem.
- Mięso przyciskamy na przykład ciężkim naczyniem i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
- Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około pół godziny.
- Po ugotowaniu odlewamy wodę.
- Do ryżu dodajemy odrobinę masła czosnkowego oraz 30 g orzechów włoskich.
- Dokładnie mieszamy.
- Cukinię kroimy w cienkie plastry.
- Plastry cukinii smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
- Dodajemy sok z cytryny i białe wino.
- Plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy przez chwilę tak, aby cukinia zbytnio nie zmiękła.
- Zamarynowane steki kładziemy patelni z rozgrzanym olejem.
- Następnie przerzucamy na drugą patelnię z rozgrzanym masłem i oliwą.
- Smażymy przez chwilę, aby stek był w środku miękki i różowy.
- Gotowe steki kroimy wzdłuż na pół.
- Podajemy z ugotowanym ryżem i podsmażoną cukinią. Dekorujemy rukolą.
podziel się: