Sposób przygotowania:
● Krewetki myjemy, obieramy i wkładamy do naczynia.
● Dodajemy sól, pieprz, chili, posiekany czosnek, ocet jabłkowy i wino.
● Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
● Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
● Limonki parzymy i kroimy na cienkie plasterki.
● Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
● Na papier wykładamy masło i wstawiamy na chwilę do piekarnika, aby masło się rozpuściło.
● Wyciągamy blachę i układamy na niej plasterki limonki.
● Blachę ponownie wkładamy do piekarnika na pięć minut, po czym znów wyjmujemy.
● Odsączamy krewetki i układamy na blaszce, na plastrach limonki.
● Pieczemy przez około 10 minut.
Sos
● Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
● Do startego ogórka dodajemy jogurt, posiekany koperek i szczypiorek, przyprawy i sok z limoki.
● Dokładnie mieszamy.
● Krewetki podajemy na przygotowanym sosie.