Start na zielonych polach, Przelot nad Vitello i Lądowanie w Czarnym Lesie- podróż kulinarna menagera

Lądowanie w Czarnym Lesie
Lądowanie w Czarnym Lesie

MARCIN DABULIS

PRZYSTAWKA

Start na zielonych polach

Ciasto na tartę:

Składniki:

  • 250 g mąki
    • 125 g masła
      • 1/3 szklanki wody
        • 1 łyżka oleju
          • szczypta soli

            Sposób przygotowania:

            Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki, rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy się tym przejmować.

            Farsz

            Składniki:

            • 1 por
              • 3 plastry boczku
                • ser kozi
                  • 1 mała śmietana
                    • 1 jajko
                      • sól, pieprz
                        • 1 sałata/opakowanie świeżego szpinaku
                          • kilka pomidorków cherry
                            • połowa gruszki
                              • sos balsamiczny

                                Sposób przygotowania:

                                Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w słupki. Dodajemy pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a na wierzchu rozrzucamy kawałki sera koziego i zalewamy jajkiem zmieszanym ze śmietaną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wszystko się zetnie i zarumieni. Podajemy z sałatą lub szpinakiem, pomidorkami cherry i gruszkami polanymi sosem balsamicznym z kilkoma płatkami startego parmezanu.

                                Start na zielonych polach
                                Start na zielonych polach
                                Źródło: TVN

                                DANIE GŁÓWNE

                                Przelot nad Vitello

                                Kotlety cielęce z rozmarynem

                                Składniki:

                                • 4 kotlety cielęce z kostką • 2 łyżki pokruszonego świeżego rozmarynu • 4 ząbki wyciśniętego czosnku • 1 filiżanka białego wytrawnego wina • 6 łyżek oliwy z oliwek • sól, pieprzSposób przygotowania:

                                Mięso nacieramy solą i pieprzem. Mieszamy przyprawy, wino i oliwę. Następnie zalewamy mięso i odstawiamy do marynowania na 30 minut. Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie.

                                Risotto grzybowe

                                Składniki:

                                • 250 g ryżu
                                  • 200 g grzybów suszonych
                                    • 150-175 ml białego wina
                                      • 750 ml bulionu wołowego
                                        • 5 łyżek masła
                                          • śmietana 36%
                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
                                              • 200 g tartego parmezanu
                                                • sól , świeżo mielony pieprz
                                                  • natka pietruszki

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę, następnie kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy około 3 minut na 1 łyżce oliwy z oliwek i 2 łyżkach masła. Dodajemy ryż, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, gotujemy aż zostanie wchłonięte. Następnie wlewamy połowę bulionu, gotujemy do wchłonięcia. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i gotujemy, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na koniec dodajemy 3 łyżki masła, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli pod koniec gotowania dodamy kilka łyżek śmietany 36%, risotto będzie bardziej kremowe. Kotlety i risotto podajemy z grillowanymi warzywami: bakłażanem, papryką, cukinią, czerwoną cebulą. Pokrojone w plastry warzywa marynujemy w oliwie z czosnkiem i grillujemy na patelni grillowej.

                                                    Przelot nad Vitello
                                                    Przelot nad Vitello
                                                    Źródło: TVN

                                                    DESER

                                                    Lądowanie w Czarnym Lesie

                                                    Ciasto:

                                                    Składniki:

                                                    • 1 margaryna
                                                      • pół szklanki mleka lub wody
                                                        • mniej niż 2 szklanki cukru
                                                          • 4 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
                                                            • 4 jaja
                                                              • 2 szklanki mąki
                                                                • łyżka proszku do pieczenia
                                                                  • ulubiony aromat do ciasta

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Margarynę, mleko, cukier, kakao (lub czekoladę) podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodajemy mąkę, proszek, żółtka i aromat. Następnie należy dobrze wymieszać ciasto i dodać ubitą pianę z białek. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach.

                                                                    Składniki do sosu:

                                                                    • 450 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
                                                                      • 2 łyżki cukru
                                                                        • 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu do nasączenia)

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Wiśnie podgrzewamy z niewielką ilością gorącej wody oraz cukrem. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok można zachować, wymieszać z alkoholem i nasączyć nim ciasto.

                                                                          Składniki do kremu:

                                                                          • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
                                                                            • 3 łyżki cukru pudru
                                                                              • 1 łyżka cukru waniliowego

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie krem. Ciasto kroimy na „kromki”. Nasączamy alkoholem i przekładamy bitą śmietaną. Powstanie nam coś na wzór czekoladowej kanapki z bitą śmietaną. Na koniec polewamy sosem i dekorujemy .

                                                                                Lądowanie w Czarnym Lesie
                                                                                Lądowanie w Czarnym Lesie
                                                                                Źródło: TVN

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!