Start na zielonych polach, Przelot nad Vitello i Lądowanie w Czarnym Lesie- podróż kulinarna menagera

Lądowanie w Czarnym Lesie
Lądowanie w Czarnym Lesie

MARCIN DABULIS

PRZYSTAWKA

Start na zielonych polach

Ciasto na tartę:

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki, rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy się tym przejmować.

Farsz

Składniki:

  • 1 por
  • 3 plastry boczku
  • ser kozi
  • 1 mała śmietana
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 sałata/opakowanie świeżego szpinaku
  • kilka pomidorków cherry
  • połowa gruszki
  • sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w słupki. Dodajemy pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a na wierzchu rozrzucamy kawałki sera koziego i zalewamy jajkiem zmieszanym ze śmietaną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wszystko się zetnie i zarumieni. Podajemy z sałatą lub szpinakiem, pomidorkami cherry i gruszkami polanymi sosem balsamicznym z kilkoma płatkami startego parmezanu.

Start na zielonych polach
Start na zielonych polach
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Przelot nad Vitello

Kotlety cielęce z rozmarynem

Składniki:

• 4 kotlety cielęce z kostką • 2 łyżki pokruszonego świeżego rozmarynu • 4 ząbki wyciśniętego czosnku • 1 filiżanka białego wytrawnego wina • 6 łyżek oliwy z oliwek • sól, pieprzSposób przygotowania:

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Mieszamy przyprawy, wino i oliwę. Następnie zalewamy mięso i odstawiamy do marynowania na 30 minut. Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie.

Risotto grzybowe

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 200 g grzybów suszonych
  • 150-175 ml białego wina
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 5 łyżek masła
  • śmietana 36%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
  • 200 g tartego parmezanu
  • sól , świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę, następnie kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy około 3 minut na 1 łyżce oliwy z oliwek i 2 łyżkach masła. Dodajemy ryż, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, gotujemy aż zostanie wchłonięte. Następnie wlewamy połowę bulionu, gotujemy do wchłonięcia. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i gotujemy, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na koniec dodajemy 3 łyżki masła, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli pod koniec gotowania dodamy kilka łyżek śmietany 36%, risotto będzie bardziej kremowe. Kotlety i risotto podajemy z grillowanymi warzywami: bakłażanem, papryką, cukinią, czerwoną cebulą. Pokrojone w plastry warzywa marynujemy w oliwie z czosnkiem i grillujemy na patelni grillowej.

Przelot nad Vitello
Przelot nad Vitello
Źródło: TVN

DESER

Lądowanie w Czarnym Lesie

Ciasto:

Składniki:

  • 1 margaryna
  • pół szklanki mleka lub wody
  • mniej niż 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat do ciasta

Sposób przygotowania:

Margarynę, mleko, cukier, kakao (lub czekoladę) podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodajemy mąkę, proszek, żółtka i aromat. Następnie należy dobrze wymieszać ciasto i dodać ubitą pianę z białek. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach.

Składniki do sosu:

  • 450 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Wiśnie podgrzewamy z niewielką ilością gorącej wody oraz cukrem. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok można zachować, wymieszać z alkoholem i nasączyć nim ciasto.

Składniki do kremu:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie krem. Ciasto kroimy na „kromki”. Nasączamy alkoholem i przekładamy bitą śmietaną. Powstanie nam coś na wzór czekoladowej kanapki z bitą śmietaną. Na koniec polewamy sosem i dekorujemy .

Lądowanie w Czarnym Lesie
Lądowanie w Czarnym Lesie
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości