Start na zielonych polach, Przelot nad Vitello i Lądowanie w Czarnym Lesie- podróż kulinarna menagera

Lądowanie w Czarnym Lesie
Lądowanie w Czarnym Lesie

MARCIN DABULIS

PRZYSTAWKA

Start na zielonych polach

Ciasto na tartę:

Składniki:

  • 250 g mąki
    • 125 g masła
      • 1/3 szklanki wody
        • 1 łyżka oleju
          • szczypta soli

            Sposób przygotowania:

            Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki, rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy się tym przejmować.

            Farsz

            Składniki:

            • 1 por
              • 3 plastry boczku
                • ser kozi
                  • 1 mała śmietana
                    • 1 jajko
                      • sól, pieprz
                        • 1 sałata/opakowanie świeżego szpinaku
                          • kilka pomidorków cherry
                            • połowa gruszki
                              • sos balsamiczny

                                Sposób przygotowania:

                                Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w słupki. Dodajemy pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a na wierzchu rozrzucamy kawałki sera koziego i zalewamy jajkiem zmieszanym ze śmietaną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wszystko się zetnie i zarumieni. Podajemy z sałatą lub szpinakiem, pomidorkami cherry i gruszkami polanymi sosem balsamicznym z kilkoma płatkami startego parmezanu.

                                Start na zielonych polach
                                Start na zielonych polach
                                Źródło: TVN

                                DANIE GŁÓWNE

                                Przelot nad Vitello

                                Kotlety cielęce z rozmarynem

                                Składniki:

                                • 4 kotlety cielęce z kostką • 2 łyżki pokruszonego świeżego rozmarynu • 4 ząbki wyciśniętego czosnku • 1 filiżanka białego wytrawnego wina • 6 łyżek oliwy z oliwek • sól, pieprzSposób przygotowania:

                                Mięso nacieramy solą i pieprzem. Mieszamy przyprawy, wino i oliwę. Następnie zalewamy mięso i odstawiamy do marynowania na 30 minut. Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie.

                                Risotto grzybowe

                                Składniki:

                                • 250 g ryżu
                                  • 200 g grzybów suszonych
                                    • 150-175 ml białego wina
                                      • 750 ml bulionu wołowego
                                        • 5 łyżek masła
                                          • śmietana 36%
                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
                                              • 200 g tartego parmezanu
                                                • sól , świeżo mielony pieprz
                                                  • natka pietruszki

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę, następnie kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy około 3 minut na 1 łyżce oliwy z oliwek i 2 łyżkach masła. Dodajemy ryż, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, gotujemy aż zostanie wchłonięte. Następnie wlewamy połowę bulionu, gotujemy do wchłonięcia. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i gotujemy, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na koniec dodajemy 3 łyżki masła, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli pod koniec gotowania dodamy kilka łyżek śmietany 36%, risotto będzie bardziej kremowe. Kotlety i risotto podajemy z grillowanymi warzywami: bakłażanem, papryką, cukinią, czerwoną cebulą. Pokrojone w plastry warzywa marynujemy w oliwie z czosnkiem i grillujemy na patelni grillowej.

                                                    Przelot nad Vitello
                                                    Przelot nad Vitello
                                                    Źródło: TVN

                                                    DESER

                                                    Lądowanie w Czarnym Lesie

                                                    Ciasto:

                                                    Składniki:

                                                    • 1 margaryna
                                                      • pół szklanki mleka lub wody
                                                        • mniej niż 2 szklanki cukru
                                                          • 4 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
                                                            • 4 jaja
                                                              • 2 szklanki mąki
                                                                • łyżka proszku do pieczenia
                                                                  • ulubiony aromat do ciasta

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Margarynę, mleko, cukier, kakao (lub czekoladę) podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodajemy mąkę, proszek, żółtka i aromat. Następnie należy dobrze wymieszać ciasto i dodać ubitą pianę z białek. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach.

                                                                    Składniki do sosu:

                                                                    • 450 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
                                                                      • 2 łyżki cukru
                                                                        • 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu do nasączenia)

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Wiśnie podgrzewamy z niewielką ilością gorącej wody oraz cukrem. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok można zachować, wymieszać z alkoholem i nasączyć nim ciasto.

                                                                          Składniki do kremu:

                                                                          • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
                                                                            • 3 łyżki cukru pudru
                                                                              • 1 łyżka cukru waniliowego

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie krem. Ciasto kroimy na „kromki”. Nasączamy alkoholem i przekładamy bitą śmietaną. Powstanie nam coś na wzór czekoladowej kanapki z bitą śmietaną. Na koniec polewamy sosem i dekorujemy .

                                                                                Lądowanie w Czarnym Lesie
                                                                                Lądowanie w Czarnym Lesie
                                                                                Źródło: TVN

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości