MARCIN DABULIS
PRZYSTAWKA
Start na zielonych polach
Ciasto na tartę:
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki, rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy się tym przejmować.
Farsz
Składniki:
- 1 por
- 3 plastry boczku
- ser kozi
- 1 mała śmietana
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 sałata/opakowanie świeżego szpinaku
- kilka pomidorków cherry
- połowa gruszki
- sos balsamiczny
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w słupki. Dodajemy pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a na wierzchu rozrzucamy kawałki sera koziego i zalewamy jajkiem zmieszanym ze śmietaną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wszystko się zetnie i zarumieni. Podajemy z sałatą lub szpinakiem, pomidorkami cherry i gruszkami polanymi sosem balsamicznym z kilkoma płatkami startego parmezanu.
DANIE GŁÓWNE
Przelot nad Vitello
Kotlety cielęce z rozmarynem
Składniki:
• 4 kotlety cielęce z kostką • 2 łyżki pokruszonego świeżego rozmarynu • 4 ząbki wyciśniętego czosnku • 1 filiżanka białego wytrawnego wina • 6 łyżek oliwy z oliwek • sól, pieprzSposób przygotowania:
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Mieszamy przyprawy, wino i oliwę. Następnie zalewamy mięso i odstawiamy do marynowania na 30 minut. Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie.
Risotto grzybowe
Składniki:
- 250 g ryżu
- 200 g grzybów suszonych
- 150-175 ml białego wina
- 750 ml bulionu wołowego
- 5 łyżek masła
- śmietana 36%
- 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
- 200 g tartego parmezanu
- sól , świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę, następnie kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy około 3 minut na 1 łyżce oliwy z oliwek i 2 łyżkach masła. Dodajemy ryż, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, gotujemy aż zostanie wchłonięte. Następnie wlewamy połowę bulionu, gotujemy do wchłonięcia. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i gotujemy, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na koniec dodajemy 3 łyżki masła, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli pod koniec gotowania dodamy kilka łyżek śmietany 36%, risotto będzie bardziej kremowe. Kotlety i risotto podajemy z grillowanymi warzywami: bakłażanem, papryką, cukinią, czerwoną cebulą. Pokrojone w plastry warzywa marynujemy w oliwie z czosnkiem i grillujemy na patelni grillowej.
DESER
Lądowanie w Czarnym Lesie
Ciasto:
Składniki:
- 1 margaryna
- pół szklanki mleka lub wody
- mniej niż 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- ulubiony aromat do ciasta
Sposób przygotowania:
Margarynę, mleko, cukier, kakao (lub czekoladę) podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodajemy mąkę, proszek, żółtka i aromat. Następnie należy dobrze wymieszać ciasto i dodać ubitą pianę z białek. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach.
Składniki do sosu:
- 450 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Wiśnie podgrzewamy z niewielką ilością gorącej wody oraz cukrem. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok można zachować, wymieszać z alkoholem i nasączyć nim ciasto.
Składniki do kremu:
- 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie krem. Ciasto kroimy na „kromki”. Nasączamy alkoholem i przekładamy bitą śmietaną. Powstanie nam coś na wzór czekoladowej kanapki z bitą śmietaną. Na koniec polewamy sosem i dekorujemy .
Autor: TVN