Sposób przygotowania:
- Warzywa i jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
- Mięso kaczki nacieramy warzywami, owocami oraz winem.
- Marynujemy przez 12 godzin.
- Gotowe mięso smażymy przez chwilę od strony skóry.
- Obsmażone mięso pieczemy w temperaturze 120°C przez 6 godzin.
Sos
- Wino wlewamy na rondla i redukujemy do połowy.
- Dodajemy cukier, żurawinę i kilka wiśni bez pestek.
- Dodajemy zimne masło i hartujemy sos.
Carpaccio z buraka
- Nieobrane buraki gotujemy w wodzie.
- Ugotowane buraki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry.
- Plastry buraków układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową
- Buraki smarujemy niewielką ilością masła oraz polewamy niewielką ilością miodu, posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Przykrywamy folią aluminiową.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Kopytka
- Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej.
- Ugotowane ziemniaki wkładamy do lodówki.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką.
- Z powstałego ciasta formujemy rulon i wycinamy kopytka.
- Uformowane kopytka wrzucamy na wrzątek.
- Po chwili hartujemy zimną wodą.
Kopytka wyjmujemy z wody i przez chwilę smażymy na maśle.
podziel się: