Staropolska dama w winie i żurawinie Jagody i Jagody (Trójmiasto)

Staropolska dama w winie i żurawinie
Staropolska dama w winie i żurawinie

Sposób przygotowania:

  • Warzywa i jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
  • Mięso kaczki nacieramy warzywami, owocami oraz winem.
  • Marynujemy przez 12 godzin.
  • Gotowe mięso smażymy przez chwilę od strony skóry.
  • Obsmażone mięso pieczemy w temperaturze 120°C przez 6 godzin.

Sos

  • Wino wlewamy na rondla i redukujemy do połowy.
  • Dodajemy cukier, żurawinę i kilka wiśni bez pestek.
  • Dodajemy zimne masło i hartujemy sos.

Carpaccio z buraka

  • Nieobrane buraki gotujemy w wodzie.
  • Ugotowane buraki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry.
  • Plastry buraków układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową
  • Buraki smarujemy niewielką ilością masła oraz polewamy niewielką ilością miodu, posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Przykrywamy folią aluminiową.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Kopytka

  • Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej.
  • Ugotowane ziemniaki wkładamy do lodówki.
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką.
  • Z powstałego ciasta formujemy rulon i wycinamy kopytka.
  • Uformowane kopytka wrzucamy na wrzątek.
  • Po chwili hartujemy zimną wodą.

Kopytka wyjmujemy z wody i przez chwilę smażymy na maśle.

podziel się:

Pozostałe wiadomości