Sposób przygotowania:
- Pstrąga smarujemy pieprzem, solą cytrynową i przyprawami. Zostawiamy w lodówce na 24 h.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w formie łódeczek.
- Łódeczki obgotowujemy około 15 minut. Odcedzamy ziemniaki i doprawiamy papryką i bazylią, pieprzem, solą, kurkumą. Przez 5 minut opiekamy łódeczki na oliwie z oliwek. Odkładamy na tackę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Obraną marchew oraz pietruszkę trzemy na tarce.
- Por kroimy w talarki.
- Na rozgrzaną patelnie kropimy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na patelnię marchew, pietruszkę i por. Dusimy warzywa przez parę minut do momentu aż warzywa będą lekko miękkie.
- Podsypujemy rybę pieprzem cytrynowym. Ostudzonymi warzywami faszerujemy rybę od środka. Wkładamy do ryby masło klarowane na całej długości ryby.
- Na posmarowany oliwą z oliwek papier do pieczenia kładziemy rybę i zawijamy. Owiniętą rybę owijamy jeszcze raz folią aluminiową na błyszczącej stronie folii.
- Pstrąga wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze około 180 °C.
- Wkładamy do piekarnika przyprawione łódeczki na 20 minut w temperaturze 180 °C.
- Majonez mieszamy jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekaną melisę i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
podziel się: