Specjał Bruce’a Lee Kamila Liedke (Poznań)

Specjał Bruce'a Lee
Specjał Bruce'a Lee
Danie główne

Specjał Bruce’a Lee

Makaron

Sposób przygotowania:

  • -Odważamy 200 g mąki durum, przesypujemy ją na stół.
  • -Dodajemy 2 jajka.
  • -Wyrabiamy ciasto.
  • -W trakcie zagniatania ciasta dodajemy małymi porcjami ciepłą wodę.
  • -Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej plastycznej masy, którą odstawiamy na 30 minut.
  • -Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy w cienkie paski.
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Polędwica wołowa

Sposób przygotowania:

  • -Plastry polędwicy wołowej myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  • -Pokrojone mięso zalewamy: sosem sojowym (3-5 łyżek), olejem sezamowym (2 łyżki) olejem roślinnym oraz dodajemy posiekaną bez pestek papryczkę chilli.
  • -Całość przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • -Zalewamy wrzątkiem suszone grzyby mun i pozostawiamy do napęcznienia. -Fasolkę szparagową zalewamy na 3-5 minuty wrzątkiem.
  • -Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki.
  • -Czosnek obieramy i siekamy 3 ząbki.
  • -Na Wok’u rozgrzewamy olej i wrzucamy wcześniej zamarynowaną wołowinę.
  • -Mięso smażymy do różowej barwy, pilnując, żeby się smażyło, a nie gotowało.
  • -Warzywa smażymy na osobnej patelni do momentu aż będą miękkie.
  • -Do warzyw dodajemy podsmażoną polędwice wołową.
  • -Do mieszanki mięsa i warzyw dodajemy 3-4 łyżki sosu ostrygowego.
  • -Na koniec do całości dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość chwilę smażymy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości