Specjał Bruce’a Lee
Makaron
Sposób przygotowania:
- -Odważamy 200 g mąki durum, przesypujemy ją na stół.
- -Dodajemy 2 jajka.
- -Wyrabiamy ciasto.
- -W trakcie zagniatania ciasta dodajemy małymi porcjami ciepłą wodę.
- -Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej plastycznej masy, którą odstawiamy na 30 minut.
- -Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy w cienkie paski.
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Polędwica wołowa
Sposób przygotowania:
- -Plastry polędwicy wołowej myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
- -Pokrojone mięso zalewamy: sosem sojowym (3-5 łyżek), olejem sezamowym (2 łyżki) olejem roślinnym oraz dodajemy posiekaną bez pestek papryczkę chilli.
- -Całość przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- -Zalewamy wrzątkiem suszone grzyby mun i pozostawiamy do napęcznienia. -Fasolkę szparagową zalewamy na 3-5 minuty wrzątkiem.
- -Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki.
- -Czosnek obieramy i siekamy 3 ząbki.
- -Na Wok’u rozgrzewamy olej i wrzucamy wcześniej zamarynowaną wołowinę.
- -Mięso smażymy do różowej barwy, pilnując, żeby się smażyło, a nie gotowało.
- -Warzywa smażymy na osobnej patelni do momentu aż będą miękkie.
- -Do warzyw dodajemy podsmażoną polędwice wołową.
- -Do mieszanki mięsa i warzyw dodajemy 3-4 łyżki sosu ostrygowego.
- -Na koniec do całości dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość chwilę smażymy.
podziel się: