KAROLINA DEJNEKO- przepisy
Przystawka
Spanakopita czyli
grecka wariacja szpinakowo - serowa
(czas przygotowania: 50 minut)
Składniki:
Ciasto filo:
- 3 szkl. mąki
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- szklanka wody
- łyżka octu
Nadzienie:
- 1 kg świeżego szpinaku
- 300 g sera feta
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- cebula
- pęczek pietruszki
- 2 jajka
- sól
Dekoracja:
- 2 papryki czerwone
- sól morska
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto filo: mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, olejem, wodą, octem i zagniatamy. Powinno być dość twarde, jak ciasto na makaron. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko, dzieląc je na 4 prostokąty.
FARSZ: Szpinak myjemy i odstawiamy na jakiś czas, żeby odciekł. Po wysuszeniu kroimy go i wrzucamy do dużej miski. Do szpinaku dodajemy posiekaną pietruszkę, ewentualnie koperek oraz startą drobno cebulę. Całość solimy, ale z umiarem, bo feta jest dość słona. Wszystko przecieramy rękoma, żeby szpinak zmiękł. Następnie dodajemy pokruszoną fetę, trochę oliwy z oliwek i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Formę smarujemy oliwą. Rozkładamy farsz na każdy z czterech prostokątów ciasta wzdłuż dolnej, szerszej krawędzi, tak aby można było je zwinąć w roladę. Resztę ciasta (ponad miejscem, w którym ułożony jest farsz) smarujemy oliwą. Zwijamy ciasno uzyskując roladę. Formujemy z niej niewielkiego ślimaka. W ten sam sposób postępujemy z trzema pozostałymi prostokątami ciasta. Układamy rolady na blasze, smarujemy je z wierzchu oliwą i spryskujemy wodą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Ciasto musi być z wierzchu ładnie zarumienione.
Paprykę myjemy i kroimy na cztery części. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce o wysokich brzegach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45minut. Przykrywamy papierem i wystudzamy. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Podajemy skropioną oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i posypaną solą morską.
Danie główne:
Arnaki me tria
jagnięcina z greckim trio
(czas przygotowania: 1h i 15minut)
Składniki:
Jagnięcina:
- ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 3 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 2 duże marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 4 łyżki oliwy
- kilkanaście ziaren jałowca
- 2 łyżki octu
- 1/2 szkl. białego wina
- woda
- pieprz
- sól
- kilkanaście liści laurowych
Greckie trio:
- 2 małe bakłażany
- 2 pomidory
- 150 g sera feta
- sól
- oregano
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę, selera i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Kruszymy liście laurowe, owoce jałowca i ziela angielskiego, mielimy i wrzucamy do miski. Mieszamy z czosnkiem roztartym z solą, dodajemy sól, czarny pieprz, ocet i olej. Mieszamy i ugniatamy, aby jarzyny puściły sok. Oczyszczony z błon i nadmiaru tłuszczu udziec myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na dno miski wykładamy połowę warzyw, na to kładziemy mięso, przykrywamy resztą warzyw. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Obkładamy je warzywami, podlewamy wodą i winem, pozostawiamy pod przykryciem, dusząc na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
Bakłażana i pomidora myjemy i kroimy w grube plastry. Bakłażana grillujemy z dwóch stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy plaster pomidora, przesypując solą i oregano. Na wierzch kładziemy plaster sera feta. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.
Deser
Karydopita
ciasto orzechowe w syropie cytrynowym z lodami waniliowymi
(czas przygotowania: 45minut)
Składniki:
Ciasto:
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
Syrop:
- 1 filiżanka cukru
- 1 i 1/2 filiżanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- wanilia
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, po czym dodajemy do nich pianę z białek. Wsypujemy resztę składników. Wykładamy na blaszkę o średnicy 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45minut. Po upieczeniu studzimy.
Syrop: Gotujemy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i wanilią przez około 7 minut. Zimne ciasto polewamy gorącym syropem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z lodami.
Autor: TVN