Spanakopita, Arnaki me tria i Karydopita, czyli grecka uczta u Karoliny

Karydopita
Karydopita

KAROLINA DEJNEKO- przepisy

Przystawka

Spanakopita czyli

grecka wariacja szpinakowo - serowa

(czas przygotowania: 50 minut)

Składniki:

Ciasto filo:

  • 3 szkl. mąki
    • 4 łyżki oleju
      • szczypta soli
        • szklanka wody
          • łyżka octu

            Nadzienie:

            • 1 kg świeżego szpinaku
              • 300 g sera feta
                • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
                  • cebula
                    • pęczek pietruszki
                      • 2 jajka
                        • sól

                          Dekoracja:

                          • 2 papryki czerwone
                            • sól morska
                              • oliwa z oliwek
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • sok z cytryny

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ciasto filo: mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, olejem, wodą, octem i zagniatamy. Powinno być dość twarde, jak ciasto na makaron. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko, dzieląc je na 4 prostokąty.

                                    FARSZ: Szpinak myjemy i odstawiamy na jakiś czas, żeby odciekł. Po wysuszeniu kroimy go i wrzucamy do dużej miski. Do szpinaku dodajemy posiekaną pietruszkę, ewentualnie koperek oraz startą drobno cebulę. Całość solimy, ale z umiarem, bo feta jest dość słona. Wszystko przecieramy rękoma, żeby szpinak zmiękł. Następnie dodajemy pokruszoną fetę, trochę oliwy z oliwek i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Formę smarujemy oliwą. Rozkładamy farsz na każdy z czterech prostokątów ciasta wzdłuż dolnej, szerszej krawędzi, tak aby można było je zwinąć w roladę. Resztę ciasta (ponad miejscem, w którym ułożony jest farsz) smarujemy oliwą. Zwijamy ciasno uzyskując roladę. Formujemy z niej niewielkiego ślimaka. W ten sam sposób postępujemy z trzema pozostałymi prostokątami ciasta. Układamy rolady na blasze, smarujemy je z wierzchu oliwą i spryskujemy wodą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Ciasto musi być z wierzchu ładnie zarumienione.

                                    Paprykę myjemy i kroimy na cztery części. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce o wysokich brzegach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45minut. Przykrywamy papierem i wystudzamy. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Podajemy skropioną oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i posypaną solą morską.

                                    Spanakopita
                                    Spanakopita
                                    Źródło: TVN

                                    Danie główne:

                                    Arnaki me tria

                                    jagnięcina z greckim trio

                                    (czas przygotowania: 1h i 15minut)

                                    Składniki:

                                    Jagnięcina:

                                    • ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
                                      • 1 łyżeczka ziela angielskiego
                                        • 3 cebule
                                          • 10 ząbków czosnku
                                            • 2 duże marchewki
                                              • 3 pietruszki
                                                • 1 seler
                                                  • 4 łyżki oliwy
                                                    • kilkanaście ziaren jałowca
                                                      • 2 łyżki octu
                                                        • 1/2 szkl. białego wina
                                                          • woda
                                                            • pieprz
                                                              • sól
                                                                • kilkanaście liści laurowych

                                                                  Greckie trio:

                                                                  • 2 małe bakłażany
                                                                    • 2 pomidory
                                                                      • 150 g sera feta
                                                                        • sól
                                                                          • oregano
                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Marchew, pietruszkę, selera i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Kruszymy liście laurowe, owoce jałowca i ziela angielskiego, mielimy i wrzucamy do miski. Mieszamy z czosnkiem roztartym z solą, dodajemy sól, czarny pieprz, ocet i olej. Mieszamy i ugniatamy, aby jarzyny puściły sok. Oczyszczony z błon i nadmiaru tłuszczu udziec myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na dno miski wykładamy połowę warzyw, na to kładziemy mięso, przykrywamy resztą warzyw. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Obkładamy je warzywami, podlewamy wodą i winem, pozostawiamy pod przykryciem, dusząc na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

                                                                              Bakłażana i pomidora myjemy i kroimy w grube plastry. Bakłażana grillujemy z dwóch stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy plaster pomidora, przesypując solą i oregano. Na wierzch kładziemy plaster sera feta. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

                                                                              Arnaki me tria
                                                                              Arnaki me tria
                                                                              Źródło: TVN

                                                                              Deser

                                                                              Karydopita

                                                                              ciasto orzechowe w syropie cytrynowym z lodami waniliowymi

                                                                              (czas przygotowania: 45minut)

                                                                              Składniki:

                                                                              Ciasto:

                                                                              • 8 jaj
                                                                                • 8 łyżek cukru
                                                                                  • 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
                                                                                    • 8 łyżek bułki tartej
                                                                                      • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

                                                                                        Syrop:

                                                                                        • 1 filiżanka cukru
                                                                                          • 1 i 1/2 filiżanki wody
                                                                                            • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                              • wanilia

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, po czym dodajemy do nich pianę z białek. Wsypujemy resztę składników. Wykładamy na blaszkę o średnicy 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45minut. Po upieczeniu studzimy.

                                                                                                Syrop: Gotujemy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i wanilią przez około 7 minut. Zimne ciasto polewamy gorącym syropem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z lodami.

                                                                                                Karydopita
                                                                                                Karydopita
                                                                                                Źródło: TVN

                                                                                                Autor: TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!