Spanakopita, Arnaki me tria i Karydopita, czyli grecka uczta u Karoliny

Karydopita
Karydopita

KAROLINA DEJNEKO- przepisy

Przystawka

Spanakopita czyli

grecka wariacja szpinakowo - serowa

(czas przygotowania: 50 minut)

Składniki:

Ciasto filo:

  • 3 szkl. mąki
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • łyżka octu

Nadzienie:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • cebula
  • pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • sól

Dekoracja:

  • 2 papryki czerwone
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto filo: mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, olejem, wodą, octem i zagniatamy. Powinno być dość twarde, jak ciasto na makaron. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko, dzieląc je na 4 prostokąty.

FARSZ: Szpinak myjemy i odstawiamy na jakiś czas, żeby odciekł. Po wysuszeniu kroimy go i wrzucamy do dużej miski. Do szpinaku dodajemy posiekaną pietruszkę, ewentualnie koperek oraz startą drobno cebulę. Całość solimy, ale z umiarem, bo feta jest dość słona. Wszystko przecieramy rękoma, żeby szpinak zmiękł. Następnie dodajemy pokruszoną fetę, trochę oliwy z oliwek i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Formę smarujemy oliwą. Rozkładamy farsz na każdy z czterech prostokątów ciasta wzdłuż dolnej, szerszej krawędzi, tak aby można było je zwinąć w roladę. Resztę ciasta (ponad miejscem, w którym ułożony jest farsz) smarujemy oliwą. Zwijamy ciasno uzyskując roladę. Formujemy z niej niewielkiego ślimaka. W ten sam sposób postępujemy z trzema pozostałymi prostokątami ciasta. Układamy rolady na blasze, smarujemy je z wierzchu oliwą i spryskujemy wodą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Ciasto musi być z wierzchu ładnie zarumienione.

Paprykę myjemy i kroimy na cztery części. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce o wysokich brzegach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45minut. Przykrywamy papierem i wystudzamy. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Podajemy skropioną oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i posypaną solą morską.

Spanakopita
Spanakopita
Źródło: TVN

Danie główne:

Arnaki me tria

jagnięcina z greckim trio

(czas przygotowania: 1h i 15minut)

Składniki:

Jagnięcina:

  • ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 łyżki oliwy
  • kilkanaście ziaren jałowca
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 szkl. białego wina
  • woda
  • pieprz
  • sól
  • kilkanaście liści laurowych

Greckie trio:

  • 2 małe bakłażany
  • 2 pomidory
  • 150 g sera feta
  • sól
  • oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, selera i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Kruszymy liście laurowe, owoce jałowca i ziela angielskiego, mielimy i wrzucamy do miski. Mieszamy z czosnkiem roztartym z solą, dodajemy sól, czarny pieprz, ocet i olej. Mieszamy i ugniatamy, aby jarzyny puściły sok. Oczyszczony z błon i nadmiaru tłuszczu udziec myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na dno miski wykładamy połowę warzyw, na to kładziemy mięso, przykrywamy resztą warzyw. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Obkładamy je warzywami, podlewamy wodą i winem, pozostawiamy pod przykryciem, dusząc na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

Bakłażana i pomidora myjemy i kroimy w grube plastry. Bakłażana grillujemy z dwóch stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy plaster pomidora, przesypując solą i oregano. Na wierzch kładziemy plaster sera feta. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

Arnaki me tria
Arnaki me tria
Źródło: TVN

Deser

Karydopita

ciasto orzechowe w syropie cytrynowym z lodami waniliowymi

(czas przygotowania: 45minut)

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Syrop:

  • 1 filiżanka cukru
  • 1 i 1/2 filiżanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • wanilia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, po czym dodajemy do nich pianę z białek. Wsypujemy resztę składników. Wykładamy na blaszkę o średnicy 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45minut. Po upieczeniu studzimy.

Syrop: Gotujemy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i wanilią przez około 7 minut. Zimne ciasto polewamy gorącym syropem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z lodami.

Karydopita
Karydopita
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości