Tuńczyk - Sposób przygotowania:
- Oliwę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu.
- Marynatę odstawiamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
- Plastry tuńczyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
- Zamarynowanego tuńczyka układamy na rozgrzanym grillu
- Grillujemy przez około półtorej minuty z każdej strony.
Bataty - Sposób przygotowania:
- Bataty obieramy ze skóry i kroimy w podłużne słupki o grubości około 1-1½ centymetra.
- Pokrojone bataty obsypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
- Dokładnie mieszamy.
- Przygotowane bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomiędzy słupkami batatów układamy lekko rozgniecione żabki czosnku.
- Pataty pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.
Sos - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy
Sałatka - Sposób przygotowania:
- Składniki sałatki łączymy i mieszamy.
- Sałatkę układamy na talerzu obok tuńczyka i frytek.
podziel się: