Smażone z mojej palety dla podniety Aldony Banasiuk (Warszawa)

Smażone z mojej palety dla podniety
Smażone z mojej palety dla podniety

Tuńczyk - Sposób przygotowania:

  • Oliwę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu.
    • Marynatę odstawiamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
      • Plastry tuńczyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
        • Zamarynowanego tuńczyka układamy na rozgrzanym grillu
          • Grillujemy przez około półtorej minuty z każdej strony.

            Bataty - Sposób przygotowania:

            • Bataty obieramy ze skóry i kroimy w podłużne słupki o grubości około 1-1½ centymetra.
              • Pokrojone bataty obsypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
                • Dokładnie mieszamy.
                  • Przygotowane bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                    • Pomiędzy słupkami batatów układamy lekko rozgniecione żabki czosnku.
                      • Pataty pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.

                        Sos - Sposób przygotowania:

                        • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy

                          Sałatka - Sposób przygotowania:

                          • Składniki sałatki łączymy i mieszamy.
                            • Sałatkę układamy na talerzu obok tuńczyka i frytek.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości