Smażone z mojej palety dla podniety Aldony Banasiuk (Warszawa)

Smażone z mojej palety dla podniety
Smażone z mojej palety dla podniety

Tuńczyk - Sposób przygotowania:

  • Oliwę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu.
  • Marynatę odstawiamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
  • Plastry tuńczyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
  • Zamarynowanego tuńczyka układamy na rozgrzanym grillu
  • Grillujemy przez około półtorej minuty z każdej strony.

Bataty - Sposób przygotowania:

  • Bataty obieramy ze skóry i kroimy w podłużne słupki o grubości około 1-1½ centymetra.
  • Pokrojone bataty obsypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Przygotowane bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomiędzy słupkami batatów układamy lekko rozgniecione żabki czosnku.
  • Pataty pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.

Sos - Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy

Sałatka - Sposób przygotowania:

  • Składniki sałatki łączymy i mieszamy.
  • Sałatkę układamy na talerzu obok tuńczyka i frytek.
podziel się:

Pozostałe wiadomości