Sposób przygotowania:
● Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
● Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy nasiona za pomocą łyżeczki.
● Cukinie doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy startym czosnkiem, oprószamy suszonym oregano i skrapiamy oliwą.
● Delikatnie nakłuwamy miąższ za pomocą widelca.
● Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do góry.
● Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.
● Komosę ryżową płuczemy i gotujemy przez 10 minut.
● Pierś z indyka kroimy w cienkie paski i dusimy w garnku przez kilka minut.
● Na podpieczonej cukinii ułożyć warstwami komosę, indyka oraz na przemian pomidora i mozzarellę.
● Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut.
● Gotowe danie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią.