„Słodko pikantny chili ja” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)

Słodko-pikantny chilli ja
Słodko-pikantny chilli ja

Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i chili
  • Podajemy na ciepło w sosjerkach, jako dodatek do bezy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
  • Białka ubijamy.
  • W międzyczasie dodajemy cukier puder i ubijamy na jednolitą masę.
  • Gdy masa zacznie mocno gęstnieć, dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  • Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do piekarnika na 5 minut.
  • Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę na 150 °C.
  • Pieczemy 1,5 godziny i studzimy w uchylonym piekarniku.

Sposób przygotowania:Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy.Dodajemy mascarpone, sok z cytryny i miksujemy na jednolity krem. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy żelatynę. Spód bezy smarujemy na przemian kremem z mascarpone i musem truskawkowym, powtarzamy czynność dwa razy.Górę bezy dekorujemy świeżymi owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości