Sposób przygotowania:
● Laskę wanilii kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.
● Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody.
● Śmietanę wlewamy do niedużego garnka.
● Dodajemy cukier i laskę wanilii z ziarenkami.
● Doprowadzamy do zagotowania.
● Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
● W trakcie gotowania mieszamy.
● Gorącą śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną.
● Gotową śmietanę wlewamy do kielichów
● Pozostawiamy do ostygnięcia.
● Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
● Truskawki miksujemy z cukrem pudrem.
● Powstałą masę wlewamy na zastygniętą śmietanę.
● Czekoladę rozpuszczamy w zalewie wodnej i tuż przed podaniem polewamy deser.
podziel się: