„Słodkie rozwiązanie” Filip Zdrojewski

Słodkie rozwiązanie
Słodkie rozwiązanie

Sposób przygotowania:

Kruszonka

  • Przekładamy do miski i zagniatamy mąkę, cukier, masło i wiórki kokosowe.
  • Do masy dodajemy podprażone migdały, zagniatamy do połączenia się składników i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 12-15 min w 180°C z termoobiegiem.
  • Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.
  • Dzielimy kruszonkę na dwie równe części (w deserze będziemy mieć 2 warstwy kruszonki).
  • Jedną część kruszonki przekładamy na dno słoiczków, w których będziemy serwować deser.

Masa serowa

  • Zalewamy żelatynę 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
  • Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i następnie łączymy w misce z serem mascarpone.
  • Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Bitą śmietanę delikatnie łączymy z mascarpone.
  • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy.
  • Leciutko ostygniętą dodajemy do powstałej wcześniej masy, cały czas mieszając.
  • Masę nakładamy do słoiczków na pierwszą warstwę kruszonki, a na nią wykładamy drugą warstwę kruszonki.

Mus mango

  • Obieramy mango ze skórki, kroimy w kostkę i blendujemy na gładkie puree.
  • Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i dodajemy do niej puree z mango. Mieszamy do połączenia się składników. Opcjonalnie możemy dodać trochę cukru pudru (gdyby mango nie było wystarczająco słodkie).
  • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą dodajemy do musu. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotowy mus przekładamy na drugą warstwę kruszonki.

Żelka mango

  • Do puree z mango dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru pudru.
  • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą dodajemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotową żelkę nakładamy na mus mango.
  • Tak przygotowany deser chowamy do lodówki do stężenia. Podajemy schłodzony.
podziel się:

Pozostałe wiadomości