Sposób przygotowania:
Kruszonka
- Przekładamy do miski i zagniatamy mąkę, cukier, masło i wiórki kokosowe.
- Do masy dodajemy podprażone migdały, zagniatamy do połączenia się składników i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 12-15 min w 180°C z termoobiegiem.
- Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.
- Dzielimy kruszonkę na dwie równe części (w deserze będziemy mieć 2 warstwy kruszonki).
- Jedną część kruszonki przekładamy na dno słoiczków, w których będziemy serwować deser.
Masa serowa
- Zalewamy żelatynę 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
- Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i następnie łączymy w misce z serem mascarpone.
- Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Bitą śmietanę delikatnie łączymy z mascarpone.
- Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy.
- Leciutko ostygniętą dodajemy do powstałej wcześniej masy, cały czas mieszając.
- Masę nakładamy do słoiczków na pierwszą warstwę kruszonki, a na nią wykładamy drugą warstwę kruszonki.
Mus mango
- Obieramy mango ze skórki, kroimy w kostkę i blendujemy na gładkie puree.
- Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i dodajemy do niej puree z mango. Mieszamy do połączenia się składników. Opcjonalnie możemy dodać trochę cukru pudru (gdyby mango nie było wystarczająco słodkie).
- Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą dodajemy do musu. Mieszamy do połączenia się składników.
- Gotowy mus przekładamy na drugą warstwę kruszonki.
Żelka mango
- Do puree z mango dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru pudru.
- Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą dodajemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.
- Gotową żelkę nakładamy na mus mango.
- Tak przygotowany deser chowamy do lodówki do stężenia. Podajemy schłodzony.
podziel się: